Официалният вносител на чешките автомобили Шкода вчера отбеляза 25 години

...
Официалният вносител на чешките автомобили Шкода вчера отбеляза 25 години
Коментари Харесай

"Еуратек" отчете 44 000 продадени шкоди за четвърт век

Официалният вносител на чешките коли " Шкода " през вчерашния ден означи 25 години работа на българския пазар. Това е една от фирмите с най-дълга история в сектора, като отстъпва само на вносителя на марките " Форд ", " Волво ", " Ленд Роувър " и " Ягуар " " Мото-Пфое ".

За четвърт век българо-чешката компания е продала 40 000 нови автомобила " Шкода ". Най-търсеният модел в България е " Октавия ", които последните две години е без конкуренция в сегмента си.
 Макет на
© Георги Пауновски

Макет на " Войтюрет " А, с който през 1905 година е сложено автомобилното произвеждане в Млада Болеслав от Вацлав Лаурин и Вацлав Клемент.

Първите коли от Млада Болеслав идват в България през 20-те години на предишния век и са още с марката " Лаурин&Клемент ". След известно спиране, по време на Втората международна война, от 1953 година, колите " Шкода " стартират да се продават в България от държавното дружество за външна търговия " Металимпорт ". През 70-те вноса се поема от сдружението " Автоимпекс ", което стартира и лицензно произвеждане на камиони " Шкода " в цех Мадара в Шумен.

След рухването на социализма, до 1991 година, колите " Шкода " не участват публично в България. През 1992 година се появява българо-чешкото дружетво " Еуратек ", първият шоурум на което е на бул. " Тотлебен ". Още първата година са продадени 450 коли.

© Георги Пауновски

" Шкода Октавия " от 1959 година.

Първата изложбена зала на марката се употребява от сдружението и до през днешния ден, само че през годините представителствата стават 14 в 13 града. Предстои откриването на нови центрове на " Шкода " в Русе и Плевен, както и трета локация в София. Традиционно " Еуратек " е в челната тройка по продажби на нови коли.

" Шкода " е рекордьор по трофеи " Автомобил на годината в България ". Отличията са шест, като те са присъдение от пишещите за коли публицисти на " Октавия " II (2005 г.), " Руумстър " (2007), " Супърб " I (2009), " Йети " (2010), " Октавия " III (2014) " Фабия " III (2015) и " Супърб " II (2017). През 1999 " Еуратек " става първата компания, която прави едномарков рали шапионат в България.
 Шкода 1000 МВ от 60-те години на предишния век.
© Георги Пауновски

Шкода 1000 МВ от 60-те години на предишния век.

На отбелязването на юбилея нощес, чешкият дипломат Душан Щраух пожела след две години в България освен да се продават, само че и да се създават колите " Шкода ". Търговският шеф в " Шкода Ауто " за Централна и Източна Европа Павел Шолц пък акцентира, че шоурумите на " Еуратек " са измежду най-големите на " Шкода " в Европа. Той добави, че през годините са се променяли потребителските и желания, само че положителното партньорство сред " Шкода " и " Еуратек " остава.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР