Официален представител на ООН казва, че афганистанските жени и момичета

...
Официален представител на ООН казва, че афганистанските жени и момичета
Коментари Харесай

Ограничените права поставят афганистанските жени и момичета в „смъртоносна ситуация“ по време на земетресения, казва служител на ООН

Официален представител на Организация на обединените нации споделя, че афганистанските дами и девойки са в „ освен мъчно

От Associated Press, 22 октомври 2023 година, 9:20 ч. Земетресения в Афганистан заради филантропичната рецесия и рецесията с гражданските права в страната, откогато талибаните завзеха властта, сподели чиновник на Организация на обединените нации в неделя.

Актуализация от U.N Women акцентира някои от проблемите, пред които са изправени дамите в регионите на провинция Херат, където поредност от мощни трусове и вторични земетресения този месец убиха хиляди хора, повече от 90% от тях дами и деца, и унищожи съвсем всеки дом.

Културните правила вършат невероятно дамите да споделят палатка със съседи или други фамилии, сподели организацията на Организация на обединените нации в своя актуализация, оповестена в четвъртък. Много дами също изпитват компликации при приемането на филантропична помощ, в случай че нямат родственици от мъжки пол, които да имат достъп до нея от тяхно име, и липсват пунктове за разпределение на помощи за работнички, сподели Организация на обединените нации

Жени, наранени от земетресението, споделиха на Организация на обединените нации, че не могат да получат помощ без национална персонална карта или tazkera на родственик от мъжки пол. Те се нуждаят от облекло, в това число ислямска кърпа, с цел да могат да се обличат уместно, с цел да получат достъп до услуги и помощ, съгласно актуализацията.

„ Когато връхлетят естествени бедствия, дамите и девойките са най-засегнати и постоянно се смятат за минимум при реакция при рецесия и възобновяване “, Алисън Давидян, специфичен представител на Организация на обединените нации за дамите в Афганистан, се споделя в известие до Асошиейтед прес. „ Земетресенията, съчетани с продължаващата филантропична рецесия и рецесията с правата на дамите, направиха обстановката освен сложна за дамите и девойките, само че и смъртоносна. “

Една от аргументите децата и дамите съставляват голямото болшинство от минимум 1482 души, починали при земетресенията, е по-вероятно те да са били на закрито, когато бедствията са се случили, съгласно филантропичните чиновници.Талибаните дадоха по-високи числа на жертвите от филантропичните групи, казвайки повече над 2000 души починаха.

Davidian означи, че дамите и девойките са все по-често затворени в домовете си заради възходящите ограничавания, наложени им от талибаните през последните две години.

Талибаните не разрешиха на девойките да посещават учебно заведение след шести клас и не разрешиха на дамите достъпа до публични места и множеството работни места. Жените също би трябвало да съблюдават разпоредбите за облекло и да имат мъжки компаньон на дълги пътувания.

Талибаните също са лимитирали афганистанските дами да работят в неправителствени организации, макар че има изключения за незабавни случаи и здравни грижи.

По-голямата част от незабавната помощ в засегнатия от земетресението Херат се разпределя посредством локален медиатор, нормално мъжка общественост или набожен водач.

Жените загатнаха присъединяване на водачи на общността като свое „ главно предизвикателство “ при достъпа до помощ, защото водачите на общността не постоянно са наясно с най-уязвимите дами, се споделя в актуализацията на Организация на обединените нации.

Афганистанците се борят със обществените, политическите и икономическите разтърсвания от изтеглянето на интернационалните сили през 2021 година и десетилетията война. Повече от половината от 40-милионното население на страната се нуждае от незабавна филантропична помощ.

Хуманитарните организации дават храна, обучение и опазване на здравето след настъпването на талибаните поглъщането и последвалия го стопански колапс.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР