Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран

...
Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран
Коментари Харесай

Германия затваря офис на Шрьодер, не се дистанцирал от Путин

Офисът на някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран с обществени средства, ще бъде затворен, а останалият в него личен състав – изместен, на фона на растящо неодобрение от отхвърли му да се дистанцира от съветския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс.

По традиция всички немски водачи получават държавно финансиран кабинет, когато изоставен държавното управление, само че трите партии в сегашната ръководеща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване офиса на Шрьодер.

Те взеха решението след неговия отвод да осъди Путин, който той към момента назовава непосредствен персонален другар макар нашествието на Русия в Украйна.

Германски медии настояват, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в компании, следени от съветската страна, надалеч повече от сумата от 400 000 евро, харчена от немската страна за офиса му.

" Бюджетната комисия установи, че някогашният канцлер Шрьодер към този момент не извършва никакви отговорности, свързани с предходния му пост ", се показва в решението на партиите. " Затова офисът ще бъде затворен. "

Шрьодер е социалдемократ, също като Шолц. От живите политици той най-вече е свързван с немската политика " смяна посредством търговия " – теория, съгласно която околните стопански връзки са най-хубавият метод за смиряване и консолидиране на гигантския източен комшия на Европа, отбелязва Ройтерс.

Но критиците му споделят, че войната в Украйна е показателна за неуспеха на тази политика и упрекват Шрьодер, който като канцлер спомага за създаване на повече газопроводи, които усилиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която в този момент е станала враждебна.

Шрьодер постоянно е казвал, че връзките му с Путин са значим канал за връзка с човек, който светът не може да си разреши да пренебрегва. Но пътуването му до Москва с искане Путин да спре войната не докара до явни резултати.

Позицията на Шрьодер провокира неодобрение и измежду неговите най-близки сътрудници, четирима чиновници в офиса му желаеха нови назначения в дните след началото на войната.

На останалите в този момент ще бъде предоставено да закрият кабината, като документите от него ще бъдат непокътнати за държавния списък, гласи решението.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР