Off-label употребата на лекарства за деца да се заплаща с

...
Off-label употребата на лекарства за деца да се заплаща с
Коментари Харесай

Депутати предлагат off-label лечението на деца да се плаща с публични средства

Off-label използването на медикаменти за деца да се заплаща с обществени средства. Това оферират доцент Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “, проф. Георги Михайлов от „ Българска социалистическа партия за България “, доктор Ивайло Христов от „ ИТН “ и доктор Александър Симидчиев от „ Демократична България “ с промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ).

Припомняме, преди дни пациентски организации сигнализираха за казуса при лекуването на деца с онкохематологични болести с медикаменти, които се ползват отвън изискванията на разрешението за приложимост (off-label употреба). Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев, в случай че бъдат направени законодателни промени, а ден по-късно о медикаментите да се заплащат от страната, а не от родителите на децата.

Off-label използването на медикаменти у нас бе регламентирана през 2020 година, като обаче съгласно закона тези лекарства не се заплащат с обществени средства.

Сега депутатите от някогашната четворна коалиция оферират в ЗЛПХМ да се направи изключение от тази наредба единствено във връзка с децата.

„ Целта на предлаганите нормативни промени е да се разширят опциите за лекуването на болести на пациентите до 18-годишна възраст посредством обезпечаването на обществен запас за възнаграждение на лекарствени артикули, които се ползват отвън изискването на разрешението за приложимост и които са единствената опция за възстановяване на здравословното положение на тези пациенти. По данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявките за финансиране на лекарствени артикули, прилагани отвън изискванията на разрешението за приложимост, са главно за лекуване на деца с онкохематологични болести, както и такива с редки болести и автоимунни болести, при които се изчерпани лечебните благоприятни условия или са следени тежки нежелани лекарствени реакции или са открити противопоказания за лекуване с налични лечебни други възможности “, показват четиримата народни представители в претекстовете си.

С смяната те чакат повишение на достъпа до лекарствена терапия на пациенти до 18-годишна възраст, възстановяване на техния здравен статус и на изискванията и качеството им на живот.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР