Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1

...
Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1
Коментари Харесай

1,32 млрд. долара ще струват на България новите 8 изтребителя F-16

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е 1 милиарда и 320 млн. $ , заяви министърът на защитата в оставка Драгомир Заков на съвещанието на парламентарната комисия по защита. 

Преди дни министърът разгласи, че е пристигнала офертата от американска страна.

Сумата е почти същата като тази по първия контракт, която е 1 милиарда и 256 млн. $, само че пакетът въоръжение е много по-голям и имаме право на разсрочено заплащане, означи Заков. 

Бройката самолети е същата, само че с разлика, че при първите самолети единичните са 6, а двуместните („ спарки “) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4 . " Спарките " са по-скъпи и на процедура ще купим два малко по-скъпи самолета ", означи той. Резервните мотори са с два повече. Ракетите за близка отдалеченост са с 5 повече.

" При ракетите за междинна отдалеченост вземаме по-новия, най-модерния вид и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече ", сподели Драгомир Заков.

" В първия сет няма планиращи бомби, в този момент те са цялото количество и то не е малко. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, в този момент са всички нужни ", сподели още министърът в оставка. Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия контракт, аварийните радари са с един повече. С един повече са аварийният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата численост, както в първия сет. Пилотите за образование ще бъдат с четирима повече. " Техниците са на половина по-малко, тъй като първите постоянно би трябвало да са повече и в този момент допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база ", изясни Драгомир Заков.

Относно заплащането към този момент имаме право на разсрочено заплащане като схемата, което имаме, е до 2031 година - т.е. имаме 9 години, в случай че тази година се подписа контракт, изясни Заков. Министърът в оставка сподели, че първата вноска е ниска – 16 млн. $, и добави, че тя даже ще бъде всмукана в границите на настоящия бюджет за финансови разноски.

До идването на първите самолети през първото тримесечие на 2025 година сумата, която се чака до тогава да сме заплатили по втория контракт, е към 80 млн. $ от 1 милиарда и 300 млн. $, т.е. една доста дребна част от втория контракт, посочи той. " Облекчаването на бюджета по този метод би разрешило и тръгването на плановете за радарите, за бойните машини, като по този начин ще имаме някакъв задатък в тези първи години по тези два основни плана ", означи Заков. 

Той сподели още, че сега планът на контракт е във Военновъздушни сили, които би трябвало да дадат своето мнение. " Надявам се успеем да стигнем до пленарна зала в границите на идващите две седмици. Срокът за отговор е 1 ноември ", сподели Заков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР