Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика позволява на

...
Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика позволява на
Коментари Харесай

Тома Томов: В Covid зоните може да отиде всеки пациент, без направление и безплатно

Одобрената от Надзорния съвет на НЗОК нова методика разрешава на всички медицински центрове и ДКЦ, които имат контракт с Касата и разкрити Covid зони, да вземат участие по нея. Това изясни пред БНР заместник-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов.

„ В тези Covid зони всеки пациент, всеки имащ признаци може да отиде изцяло гратис, даже без направление, да получи обзор, тестване и при потребност и лекарства . “

Целта е за малко време да се разкрият оптимално доста такива Covid зони , увери Томов. По думите му там ще се правят всички нужни лабораторни и образни проучвания.

„ Целта е да се облекчи оптимално натискът върху болничната система . През миналите талази това беше главен проблем. “

Отговорност на персоналните лекари е първичното решето и преценката кой пациент да бъде изпратен в болница, добави Тома Томов.

По мотив уволнението на проф. Асен Балтов от „ Пирогов “ в предаването „ Преди всички “ доктор Томов удостовери, че от Министерство на здравеопазването са изискали спомагателна информация за претекстовете , с които е уволнен някогашният началник на „ Пирогов “ от работната му позиция и като доктор.

 Снимка: БГНЕС

Относно имунизациите с изтичащ период на валидност Тома Томов посочи, че „ има огромен % ваксини, които не са оползотворени “. Прави се обаче всичко допустимо те да бъдат оползотворени в случай че не у нас, то отвън страната.

В коментар по предлагането на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев да бъдат наложително имунизирани избрани професионални групи, доктор Томов сподели, че все още това е непринуден акт и персонален избор и това е позицията на сегашния кабинет .

Заместник-министърът открои неналичието на инфекционисти, пулмолози и изобщо на лекари на фона на новата вълна от ковид.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР