Очертава се нов ценови удар с газа. „Булгаргаз“ поиска безпрецедентно

...
Очертава се нов ценови удар с газа. „Булгаргаз“ поиска безпрецедентно
Коментари Харесай

Кирил Темелков: Не очаквам увеличението на газа да е под 20%

Очертава се нов ценови удар с газа. „ Булгаргаз “ изиска невиждано нарастване от април. Заявката на държавното газово сдружение е за повишаване от съвсем 60% през април, по отношение на сегашната цена.

Според плановете през идващия месец синьото гориво би трябвало да коства съвсем 180 лв. за мегават час при 114 лв. сега. Според разбор на синдикатите от КНСБ, квалифициран за БТВ, такова повишаване на газа ще докара до спомагателна инфлация сред 10 и 15% върху към този момент поскъпналите артикули.

Бившият изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ Кирил Темелков изясни в „ Тази заран “ по какъв начин „ Булгаргаз “ калкулира цените.

„ Те са по отношение на борсовите цени на холандската газова борса. Между 1 и 11 март, когато сдружението показва своето заявление към КЕВР, има рекордно високи цени на тази борса. В момента са много по-ниски от интервала, в който е подала своето заявление “, изясни Темелков.

„ Ако в този интервал цените варираха сред 160 и 227 евро за мегаватчас, през вчерашния ден те бяха към 110 евро. Така че има късмет до края на месеца да има утешение на тези пазари. Ако това нещо се случи, отново ще има някакво нарастване, само че няма да бъде толкоз фрапантно “, сподели още той.

„ КЕВР взима среднопретеглената цена за целия месец, тъй че тези високи цени ще окажат някакво въздействие, само че не се гледат единствено те “, добави Темелков.

Той съобщи, че никой не може да предвижда с какъв брой ще се усили цената на газа, само че персонално той не чака нарастването да е по-малко от 20%.

По думите му високите цени на газа не са обусловени само и единствено от предприемането на военните дейности, а от геополитическото напрежение около тези военни дейности.

" То е това, което образува високите цени на газа. Надявам се след време към този момент да имаме позитивни вести и да се развият добре нещата ", добави Темелков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР