Очен имплант на базата на фотоклетки може да помогне за

...
Очен имплант на базата на фотоклетки може да помогне за
Коментари Харесай

Фотоклетки в очите ще възстановяват зрението


Очен имплант въз основата на фотоклетки може да помогне за възобновяване на зрението
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Австралия опитват с технология за вграждане на фотоклетки в очите, която може да помогне на хората със зрителни проблеми да възстановят зрението си.

Загубата на зрение е персонална злополука, която остава значително нерешена през днешния ден. Това се дължи на крехкостта на очите. Стимулирането на зрителните нерви изисква зареждане, което не може да се достави елементарно до очната ябълка.

Изследователи от Австралия оферират решение на казуса посредством консолидиране на фотоклетки в окото, които по едно и също време ще играят ролята на датчици за изображения и източник на сила за предаване на импулси към мозъка, споделя  NewAtlas.

Вече има опити за консолидиране на силициеви фотосензори в очната ябълка. По-рано това беше направено от групата на професор Даниел Паланкър в Станфорд. Изследването послужи като насочна точка за работата на австралийските откриватели от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW).
още по темата
Учените от Съединени американски щати използваха в своите проучвания силициеви фотоклетки, при които за основаване на подтик с нужното напрежение трябваше да се свържат три пиксела дружно, което понижава разграничителната дарба. Но техните сътрудници от UNSW оферират подмяна на нискочувствителен силиций със слънчеви кафези, направени от германий или галиев арсенид.

Освен това учените от Австралия сътвориха първообраз на очен невроимплант въз основата на многослойни фотоклетки. Това решение поддържа задоволително висока разграничителна дарба и генерира задоволително напрежение за стимулиране на зрителния нерв посредством хващане на по-широк набор от слънчева светлина. Такива тандемни слънчеви кафези не са нови и са добре проучени в други работи.

Прототипът на фотоклетката на окото, основан в UNSW, има повърхност от 1 cm² и сподели добър резултат. След завършване на фотосензорите и опитите с животни, размерите на очния фотоневроимплант ще бъдат понижени до 2 mm² с пиксели до 50 микрона.

Свързването на всичко това с оптичния нерв ще бъде друга и изцяло сложна задача. Но в случай че методът работи със стимулация на слуховите нерви, тогава за какво да не работи и със стимулация на очните нерви?

Разработеното в Австралия решение няма да бъде цялостна подмяна на изгубеното зрение, въпреки че някой ден това ще стане допустимо. На първо време, в случай че става въпрос за очни невроимпланти, вграденото зрение ще бъде монохромно и с ниска резолюция.

Освен това, с цел да се подтиква даже нарасналата сензитивност на фотоклетките в очните ябълки, ще са нужни спомагателни носими устройства като лазери в смарт очила. Но въпреки всичко е по-добре да прехвърлите сила към очите по този метод, в сравнение с с жици.

Между другото, откривателите акцентират, че няма да насочат своята разработка към киборгите. Изследването се прави само за да помогне на пациентите да възвърнат зрението си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР