Очакваното въвеждане от Европейския съюз на мито върху зърното от

...
Очакваното въвеждане от Европейския съюз на мито върху зърното от
Коментари Харесай

Митата за руското зърно ще направят хляба лукс за европейците

Очакваното въвеждане от Европейския съюз на мито върху зърното от Русия и Беларус в размер на 95 евро за звук, както неотдавна заяви “Файненшъл Таймс ”, ще бъде следващият жест към сегментирането на тогавашните общи стокови пазари за света.

Митото се вкарва на фона на бързо засилващите се митинги на европейските фермери, които принудително блокираха вноса на украинско зърно в Европа. Сега Европейски Съюз, употребявайки стопански способи, само че чисто по политически аргументи, блокира вноса на зърно от Руската федерация. Размерът на митото ще провокира 50% нарастване на цените на доставяните артикули, т.е. в действителност е защитно. В кратковременен проект това евентуално ще зарадва европейските фермери, само че в дълготраен проект ще разстрои европейските консуматори, за които зърното и зърнените артикули ще се трансфорат в разкош.

Въпреки глобите и административните бариери, Русия продължава да усилва каузи си на международния пазар на зърно. Според оценки на Института за проучване на селскостопанските пазари през настоящата пазарна година (юли 2023 година – юни 2024 г.) делът на Руската федерация в международната търговия с пшеница може да нарасне от 22% на 25%. Общият експортен капацитет може да доближи 67 милиона тона, като се вземат поради брутната годишна продукция и зърнените останки в складовете. В края на 2023 година Федералната митническа работа разгласи, че приходите на федералния бюджет от експорт на храни са на второ място след приходите от експорт на нефт и газ.

Храната решително се трансформира в новия нефт на Русия и в това време във фактор за геополитическото значение на страната. За разлика от износа на въглеводороди, износът на зърно освен не понижа заради глобите, само че пораства бързо. Основните купувачи на съветското зърно не са в Европа - това са Китай, Близкият изток, Египет и Казахстан. Руският експорт на храни съвсем не беше обиден от отдръпването от страната на най-големите западни търговци на зърно, като “Каргил ” и “Витера ” - локалните активи на тези компании станаха благосъстоятелност и ръководство на съветски структури и продължиха активност в главния си профил.

Москва освен не се опасява от европейските мита върху своите артикули, само че е подготвена да вкара спомагателни мита за вражески страни и, назад, свободен експорт от тежести за другарски страни. През декември 2023 година бяха направени промени в митническото законодателство, които разрешават на държавното управление да понижи и даже да отстрани митата върху износа на артикули в другарски страни, което се отнася напълно за износа на храни.

Тази мярка в кратковременен проект може да докара до известно ограничение на бюджетните доходи от експорт на храни, само че дълготрайната ѝ цел е да завземе пазари, лоялни към съветските артикули, за които ще бъде построена нова логистика за доставки.

Същата логичност важи и за основаването на хранителната борса на БРИКС, която ще ни разреши да изградим лична ценова система, самостоятелна от американските и европейски борсови платформи. Идеята беше главно съгласувана на равнище страни основателки на организацията. Прилагането ѝ ще отнеме време, като главен принос за ускорение на процесите ще има увеличението на каузи на търговията в националните валути на страните от БРИКС.

По принцип концепцията беше приета за жизнеспособна и потребна. Факт е, че в границите на БРИКС има съвсем съвършен баланс на търсене и предложение. Според Съюза на експортьорите на зърно общата годишна продукция от страните от БРИКС (включително новите членове Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия) ще доближи 1,24 милиарда тона (44% от световната) зърно, до момента в който потреблението ще бъде допустимо най-близо до тази стойност – 1,23 милиарда тона. Така точно общият хранителен пазар на БРИКС може да се трансформира в локомотив за икономическата интеграция на страните членки.

Отделна история е обвързвана със СВО и подвижността на съветските граници. Украйна напусна клуба на най-големите експортьори на зърно. Делът ѝ на обичайните пазари внезапно понижа, украинската ниша е заета от съветски и казахстански снабдители. Това се дължи както на намаляването на събирането на зърно в териториите, анексирани от Русия, по този начин и на териториите на фронтовата линия, и на отдръпването на Руската федерация от т.нар “Зърнена договорка ” и внезапното понижаване на трансбордирането на зърно в пристанищата на Одеса и Николаев.

Тези съображения обуславят изказването на френското външно министерство при започване на годината, че при положение на проваляне на Украйна Русия ще заеме 30% от международния пазар на зърно. Трудно е да се каже какъв брой точни са френските калкулации: през 2021 година, относително спокойна година, делът на Украйна в международния експорт на зърно е към 14%. В същото време най-интересните региони в селскостопански смисъл са ситуирани в централните (Полтава, Днепропетровск, Кировоград, Виница) и югозападните (Одеса, Николаев) елементи на страната, които не са директно наранени от боевете. Така главният принос за намаляването на смисъла на Украйна като снабдител на зърно се крие не толкоз в индустриалната зона, колкото в затруднената логистика.

Евентуалното присъединение даже на някои от изброените райони към Русия, съчетано с черноморските пристанища, може да усили тежестта на страната в международната търговия със зърно до 30–35%, което би трансформирало Москва в безспорна преобладаваща мощ на хранителния пазар на планетарен мащаб. И това към този момент ще бъде лост за въздействие върху света, по-голям от петрола и газа. Енергийните рецесии рано или късно ще бъдат сменени от рецесии с храната и чистата вода. И до тогава Русия ще има обилие както от първото, по този начин и от второто.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17306Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед15541Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3963325 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед38023Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед118819Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165313Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129241Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед118819Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед117574Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96777Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениНако Стефанов3508Кейнсианският непазарен модел на капиталистическо възпроизводство на Запад Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР