Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони.

...
Очаквано вето. Изобщо президентът налага често вето на различни закони.
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Обществено известно е, че партиите се финансират под масата

„ Очаквано несъгласие. Изобщо президентът постанова постоянно несъгласие на разнообразни закони. Ние ще реагираме по обичайния метод, по който сме реагирали до момента “. Така ръководителят на Народното събрание бюджетна комисия Менда Стоянова разяснява наложеното от президента несъгласие върху измененията в Закона за държавния бюджет, изменящи финансирането на партиите, съобщи кореспондент на
В отбрана на оспорените от президента текстове тя съобщи: „ По метода, по който сме регламентирали опцията партиите да бъдат финансирани от юридически и физически лица, това би нараснало прозрачността, по отношение на това, което сега се случва. Обществено знае се, че има финансиране, само че то не е публично и е " под масата ", а когато това финансиране стане публично, ще може всеки да види този, който финансира избрана партия, възползва ли се преди или по-късно от нейните услуги в разнообразни направления – лобизъм “, сподели Стоянова.

Обратната позиция показаха от Българска социалистическа партия. „ Напълно поддържаме претекстовете на президента и ще гласуваме за ветото “, съобщи пред публицисти Корнелия Нинова. Тя посочи, че претекстовете на президента съответстват с изтъкваните часове наред в пленарна зала от Българска социалистическа партия причини. За смяната във финансирането на партиите Нинова е безапелационна: " ГЕРБ и Движение за права и свободи дружно отвориха опцията партиите да се финансират от олигарси, от юридически и физически лица, без ограничавания, което прави партиите и политиката подвластни от частни ползи. Естествено е, че този, който финансира, ще си поръчва и законите, и политиката, която да организират партиите, а не гласоподавателите “.
По мотив очертаващото се превъзмогване на ветото, Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия ще обмисли всички благоприятни условия и не изключи сезиране на Конституционния съд. Защото, акцентира тя, „ това необятно отваряне на порти на стопански и финансови ползи към политиката е нездравословно освен за партиите, за парламентаризма, а въобще за демокрацията в България “.
Движение за права и свободи и при гласуването на ветото ще поддържат ГЕРБ, удостовери пред публицисти Хамид Хамид. „ Президентът си има теза, че финансирането би трябвало да е обществено и това е негово право “, означи Хамид. „ От 2005 година Движение за права и свободи беше партията, която предложи и наложи модела за обществено финансиране на политическите партии и ние още считаме, че този модел е по-справедлив “, съобщи той.

„ След като огромна част, и то от систематичните партии, залитнаха по плоскостта на популизма и заговориха за понижаване на дотациите, никой не отвори спор какво ще стане по-късно понижаване и по какъв метод ще бъдат финансирани партиите. Ние от Движение за права и свободи предложихме приключен модел. Другият модел е да се върне режимът, работил до 2005 година, и в този смисъл ще подкрепим наново закона “, безапелационен е Хамид Хамид.
Той разясни за какво Движение за права и свободи поддържа предлагането на ГЕРБ за дотация от 1 лев – „ тъй като до гласуването на единия лев имахме наше предложение за 0 лв. и откакто то не беше признато, а и по време на дебатите Движение за права и свободи сподели, че 1 е равно на нула, 2 е равно на нула, всяко понижаване под 11 лв. е равно на нула – по тези съображения ги подкрепихме и предупредихме всички партии, които залитнаха по популизма, че с тези работи смешка не трябва “.
По-рано в коридорите на Народното събрание Валери Симеонов разгласи, че НФСБ ще гласоподават срещу президентското несъгласие. В поддръжка на ветото пък се оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация. От „ Атака “, избраха да не вършат медийни изказвания по тематиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР