Очаквано е летните температури да се повишават в условията на

...
Очаквано е летните температури да се повишават в условията на
Коментари Харесай

Експерти: Нервната система е най-ранима при горещини, не се самолекувайте

Очаквано е летните температури да се покачват в изискванията на един затоплящ се климат. След хладното и дъждовно начало на юни сякаш влязохме в един интервал на надали не непоносими жеги. Горещата вълна, обхванала страната ни тази седмица, основава дискомфорт у здравите хора. А за хората със сърдечно-съдови проблеми тези ясни и горещи дни могат да бъдат напряко рискови. Горещината и сърдечните болести са една нездравословна композиция. Нервната система е една от най-ранимите елементи на нашето тяло при престой на висока температура. Експертите поучават при прояви на прегряване да не се самолекуваме. Освен тривиалните препоръки, с които сме осведомени, експертите доктор Росен Калпачки и проф. Димитър Раев от УМБАЛ " Света Анна " разясняват по какъв начин жегите въздействат на организма ни и по какъв начин да се опазим в жегите.

При прояви на прегряване, не се самолекувайте. Жегите крият рискове от нараснала заболеваемост, декларира доктор Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания

Нервната система е една от най-ранимите елементи на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от директното влияние на топлината, най-много върху черепа, а от друга - от косвената увреда, която могат да допринесат обезводняването, загубата на соли и минерали и други Разбира се, поносимостта на нервната система е друга при жителите на разнообразни климатични пояси, както заради чисто физиологична разлика (цвят и конструкция на кожата, косата, очите), по този начин и поради трайно открити и общоприети правила на живот, облекло, вид хранене, отмора и така нататък

Неслучайно, при високи температури на въздуха и неспособност за съответно изстудяване, се следи нараснала заболеваемост и по-тежко протичане на някои неврологични болести - да вземем за пример мозъчен инсулт. Високите температури, прегряването или пък преохлаждането могат да засилват развиване на инфекции от така наречен " условно патогенни микроорганизми ", които да доведат до инфектиране на мозъка (менингити и енцефалити) или до пораждане и обостряне на автоимунни болести на нервната система. Почти типичен са случаите на пораждане на лицева пареза (фациалис) след експозиция на студено течение, нерядко от неприятно ориентиран климатик. Не на последно място, до момента в който топлото и слънчево време нормално води до оптимистично и приповдигнато въодушевление, извънредно високите горещини се асоциират с нараснала нервност, незаинтересованост и дори потиснато въодушевление и държание.

Предпазването на нервната система от неподходящото влияние на високите температури изисква , преди всичко, отбрана от директното слънчево греене върху очите и главата. Отдавна носенето на качествени слънчеви очила не се приема единствено като хубав аксесоар, а на първо място като в допълнение средство за предотвратяване на ретината на очите, която е построена от нервни рецепторни кафези. Задължително е отбягване на прегряването на главата от директните слънчеви лъчи като, в случай че не е допустимо да се стои на закрито, то тогава би трябвало да се носи шапка, по-добре от проветрива естествена материя. Това е изключително значимо за пациентите с епилепсия, претърпелите мозъчни инсулти, черепно-мозъчни контузии, менингити и други, както и за децата. Директното изстудяване на затоплената глава като се намокри, да вземем за пример, също може да влезе в основание в някои случаи.

При рисково прегряване на организма се развива така наречен " топлинен " или " безоблачен удар " - положения, които могат да бъдат рискови за живота, а водещите признаци при тях са от страна на централната нервна система.

 Снимка: Булфото

Изключително значимо е в топлите дни да се одобряват в допълнение течности, като това е редно да бъде обективизирано - т.е., да се изпиват повече бутилки или чаши от нормалното, което сме привикнали. Трябва да се има поради, че в доста топли дни съвсем половината от признатата течност може да се загуби при изпотяването. И, до момента в който здравите бъбреци съумяват да задържат всички потребни соли и посредством урината се отделя единствено непотребното, то при изпотяването се губят значително скъпи соли и минерали, изключително нужни за вярното действие на нервната система. Ето за какво, при нараснало изпотяване е потребно да се одобряват в допълнение соли и минерали. Подходящи са както естествени разтвори (айран, вода с разтворени в нея лимони или други плодове), по този начин и така наречен " изотонични питиета ". Не бива да се подценяват и наличните комбинирани препарати от витамини и минерали в профилактични дози.

И най-после - не забравяйте, при прояви на прегряване - главоболие, гадене, повръщане, последвани от унесеност и инертност - не се самолекувайте, а потърсете неотложна здравна помощ!, поучава доктор Росен Калпачки.

Проф. Димитър Раев: Горещината и сърдечните болести - една нездравословна композиция

Очаквано е летните температури да се покачват в изискванията на един затоплящ се климат. В допълнение, топлинни талази стават по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Те са свързани с нараснал риск от гибел, хоспитализации, топлинен удар, топлинно безсилие, сърдечно-съдови болести и болести на дихателните пътища. Горещата вълна, обхванала страната ни тази седмица, основава дискомфорт у здравите хора. За хората със сърдечно-съдови проблеми тези ясни и горещи дни могат да бъдат напряко рискови.

Температурата на тялото може да варира в избрани граници и не би трябвало да става прекомерно висока. Ако температурата се увеличи доста, протеините, които построяват тялото и вземат участие в съвсем всички химични процеси, могат да се увредят. Човешкото тяло поддържа естествена температура, отделяйки топлота по два метода, като и двата покачват условията пред сърцето:

1. Радиация. Тялото излъчва топлота към въздуха, само че този трансфер стопира, когато температурата на въздуха се изравни с телесната температура. Радиацията изисква пренасочване на кръвния поток към кожата. Това форсира пулса. В парещ ден, циркулацията на кръвта е 4 пъти по-голяма, в сравнение с в студен ден.

2. Изпаряване. Всяка молекула на пот, която се изпарява от кожата охлажда тялото. В изсъхнал ден, изпаряването на една чаена лъжичка пот може да охлади цялата кръв с 2 градуса. При мокрота над 75% изпаряването става доста по-трудно. Изпаряването също натоварва сърдечно-съдовата система. Заедно с потта се отделят натрий, калий и други минерали, нужни за мускулните контракции, нервните трансмисии, както и водния баланс. За да ограничи тези загуби, тялото стартира да секретира хормони, които оказват помощ на организма да задържи вода и минерали и да се минимизират загубите.

Повечето здрави хора понасят тези промени без проблеми. Хората със сърдечно-съдови проблеми, или по-възрастните хора, чиито физиологични отговори за поддържане на естествена телесна температура и хидратация са повредени, може да развият топлинен удар. Например, отслабеното от предхождащ инфаркт сърце не може да изпомпва задоволително количество кръв, с цел да усили радиацията и по този начин да поддържа естествена телесна температура. Стеснените от холестерола кожни артерии лимитират притока на кръв към кожата и по този начин затрудняват отделянето на топлота. Някои лекарства затрудняват топлинната регулация. Бета-блокерите забавят пулса, и по този начин лимитират способността на сърцето да изпомпва задоволително кръв с цел да обезпечи бърз и ефикасен продан на топлота. Диуретиците, посредством увеличение количеството урина, ускоряват дехидратацията. Някои антидепресанти и антихистаминови препарати могат да блокират изпотяването. От друга страна, претърпян инсулт, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет и други положения могат да притъпят възприятието на жадност и по този начин да отсрочат приемането на течности.

Горещото и влажно време може да бъде изключително мъчно за хората със сърдечна непълнота. Извънредното натоварване на сърцето, комбинирано със загубата на натрий и калий и обособяване на хормоните на напрежението, може да им сътвори съществени проблеми. Комбинацията от нараснал приток на кръв към кожата и дехидратацията може да докара до намаляване на кръвното налягане, което да аргументи зашеметяване или рухване. Скорошно проучване разкри, че съществена причина за утежняването на сърдечната непълнота през горещите дни е възпалението, което е една реакция на тялото към стрес. Резултатите демонстрират, че високите температури усилват топлинния стрес в организма. Стресът трансформира главните физиологични реакции, свързани с инфектиране и клетъчна увреда. Тези отговори водят до сърдечна непълнота, посредством увреждане на сърдечната тъкан. Това изяснява следената асоциация сред степента на съдово инфектиране и външната температура.

 Снимка: Булфото

Някои елементарни препоръки може да ви оказват помощ да устоите на горещината и да запазите от претоварване сърцето си. Стойте на сянка. Дръжте равнищата на интензивност до най-малко. Ако упражнявате физическа интензивност, правете това в по-хладните часове на денонощието. Вечер и рано заран са най-хубавото време. Ако вършиме това, пийте повече течности, в сравнение с нормално.

Охладеният от климатик въздух е най-хубавият метод да успехите топлината. Вентилаторите работят, само че единствено до момента в който температурата на въздуха е под тази на тялото (36⁰С). Вземането на студен душ или слагане на студена, влажна забрадка или лед под мишницата или слабините също е решение. Подобно на автомобилния нагревател, колкото по-ниско е равнището на охлаждащата течност, толкоз по-висок е рискът от прегряване. За страдание, поддържането на оптималното равнище на хидратация не постоянно е елементарно. Стомашни или чревни проблеми, приложимост на диуретици, повреден сигнал за жадност или невисок банкет на течности са факторите за това. В доста парещ (и изключително влажен) ден, изпивайте по една чаша вода на всеки час (ако имате сърдечна непълнота, консултирайте се с Вашия доктор.) По-добрият вид са плодовите сокове, защото те забавят прекосяването на вода от храносмилателната система в кръвния поток. Не разчитайте на кофеинови питиета или алкохолни течности, тъй като те могат да провокират или да усилят дехидратацията. Яжте лека храна. Придържайте се към по-малки хранения, които не претрупват стомаха. Студени супи, салати и плодове могат да задоволят глада ви и ще ви дадат в допълнение количество течности.

Предупредителни признаци на топлинни проблеми

Симптомите на топлинен удар може да бъдат комплицирани първоначално с летен " грип ". Бъдете нащрек за: гадене или повръщане, отмалялост, главоболие, дезориентация или комплициране, мускулни потрепвания. Ако мислите, че имате проблеми, свързани с топлината, обезпечаването на климатизирана среда и питейна хладка вода са най-важните неща за извършване. Ако те не оказват помощ или признаците не престават, свържете с вашия доктор или отидете в болница със незабавно поделение, разяснява още проф. Димитър Раев.

професор Димитър Раев

Проф. Д. Раев оглавява през 2012 година Клиниката по вътрешни заболявания в УМБАл " Св. Анна ". Има компетентност по вътрешни заболявания и кардиология. Той е един от дребното у нас експерти по клинична хипертония с тапия от Европейското Дружество по Хипертония. Сертифициран ехокардиографист на експертно равнище е и има най-големия опит у нас с 24-часово мониториране на артериалното налягане. През 1998 година се хабилитира като доцент, а през 2010 година е определен за професор по кардиология. Проф. Д. Раев има 2 доктората по кардиология - върху диабетната кардиомиопатия и върху утринната хипертония. Преките му научни ползи са в полето на артериалната хипертония. Той е създател и народен координатор на няколко научни плана за проучване степента на контрола и типа на инициалната терапия на артериалната хипертония и дислипидемията у нас. Проф. Д. Раев е създател на 229 научни писания - 160 изявления (84 в задгранични списания) и 69 научни известия (43 на интернационалните форуми), и на 2 рационализации и 1 патент. Той е един от първите у нас участници в клинични изследвания и като основен откривател има опит в над 120 интернационалните клинични изпитвания, като на някои от тях е бил и народен координатор, един от дребното основни откриватели у нас получили положителни мнения при ревизия на Американската Агенция по Храните и Лекарствата. Проф. Д. Раев е " Fellow " на Американската Сърдечна Асоциация и на Европейското Кардиологично Дружество. Член е на Нюйоркската Академия на Науките, Европейското и Американското Дружества по Хипертония. Той е ръководител на Работната Група по Хипертония към Българското Дружество по Кардиология. От 2009 година проф. Д. Раев е основен редактор на сп. Българска кардиология. Той взе участие и в ред. колегиите на други медицински списания - сп. Медицински дайджест, сп. Наука кардиология и сп. Сърдечносъдови болести.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР