Очакванията са населението на България при предстоящото преброяване на населението

...
Очакванията са населението на България при предстоящото преброяване на населението
Коментари Харесай

Очаква се населението на България да е под 7 милиона души

Очакванията са популацията на България при идното броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година да е под 7 милиона души. Това заяви пред публицисти Диана Янчева заместник-председател на Националния статистически институт (НСИ) в Пловдив, където се организира първата районна среща с регионални шефове и представители на локална власт от Южна България.

При последното броене през 2011 година сме били 7 милиона 350 хиляди, а в края на 2017 година 7 милиона и петдесет хиляди души. Годишният дял на понижението е с към 40 – 50 000 хиляди, като значително това се дължи на негативния натурален приръст.

Очакванията са още при идното осемнадесето по ред броене на популацията забележителен % да се преброят електронно, уточни зам.-председателят на Национален статистически институт.

Преди 10 години 42% са се преброили електронно, по тази причина в този момент като се има поради, че 67% от популацията има достъп до интернет, се чака забележителен % да се преброят електронно.

Предложено е също по този начин по време на електронното броене да бъдат разкрити краткотрайни преброителни пунктове в читалища и учебни заведения, където хората, които нямат електронни устройства у дома да могат да се преброят електронно. Янчева сподели още, че сред електронното и класическото броене ще има период от 3-4 дни, в който да стане ясно какъв брой са се преброили по електронен път.

На въпроса какъв брой хора ще бъдат ангажирани със събитието Янчева уточни, че техният брой зависи от електронно преброилите се и се чака да са към 20 000 преброители и контрольори, през 2011 те са били 46 000.

Очертават се три евентуални дати за преброяването – през януари, май и ноември, сподели Диана Янчева. От Национален статистически институт желаят датата да не е близка до публични празници, както и до изборите за парламент и президент, които ще са през 2021, по тази причина най-вероятно е националното броене да се реализира през ноември.

По думите й идното броене ще е по-скъпо от предходното, което е коствало 27 милиона лв., като се регистрира неизбежната за 10 години инфлация се допуска, че през 2021 година, то може да възлезе на 40 – 45 милиона лв..

Искаме с предварителния обход, който е 6-9 месеца преди преброяването, да се направи и добра основа за основаване на Адресен указател на България, който да е георефериран, да има географски координати, уточни още Янчева и добави, че той ще е обществен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР