„Очакването е вариантът омикрон да направи така, че по-малко хора

...
„Очакването е вариантът омикрон да направи така, че по-малко хора
Коментари Харесай

Доц. Спасков: Сега е важно да се обърне внимание на доболничната помощ

„ Очакването е разновидността омикрон да направи по този начин, че по-малко хора да влизат в болница, по този начин ще се натовари повече доболничната помощ “. Това съобщи пред Нова телевизия някогашният шеф на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доцент Спас Спасков. Това е повода съгласно него да се обърне внимание на доболничната помощ, да бъдат основани Коронавирус кабинети в поликлиниките, където да има и грижи за хората с пост-COVID синдром.

Доц. Спасков бе безапелационен, че е значимо всички индикатори на пандемията да се наблюдават деликатно, а не да се вглеждаме в един. „ Показателят за заетостта на легата е един от значимите. Той е съображение за преформатирането им “, сподели той.

„ Споровете сред медиците би трябвало да се водят на професионални конгреси – конгреси, конференции, а не в обществеността “. Така доцент Спасков разяснява нуждата от професионален разговор, когато има разлики по избрана научна тематика, какъвто е казусът с мнението на доцент Атанас Мангъров за пандемията. „ Хората стартират да не имат вяра и на двете страни, тъй като те взимат двете крайни позиции и никой не приема другото мнение “, счита експертът.

„ Единствените застраховки, при които има необятно покритие, са наложителните, като застраховката „ Гражданска отговорност “. Ваксинацията, за жалост, доста наподобява на застраховките. Всеки си споделя - мен няма да ме стигне, няма да ми се наводни парцелът, няма да ме застигне пожар, а като се случи, страната ще ми даде пари “, сподели още доцент Спасков.

В диалога се включи и зам.-директорът на УМБАЛ „ Проф. Д-р Стоян Киркович “ в Стара Загора доцент Георги Минков. Той изясни, че лечебното заведение приема пациенти освен от града, само че и от прилежащите области Ямбол и Сливен.

Доц. Минков уточни, че 80% от потенциала на болничното заведение е напълнен, а половината пациенти са интубирани.

„ Случаите на омикрон и делта се припокриват “, сподели доцент Минков.

По думите му, има организация за откриване на спомагателни кревати, само че би трябвало да се има поради, че въпреки всичко съществува някакъв лимит, който може да бъде доближат.

Според експерта пикът на нови случаи в региона се чака след към две седмици, и, по думите му, РЗИ би трябвало да наблюдават за спазването на ограниченията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР