Очакваме съслужение с Църквата-майка, изпратихме братски призив до Патриарх Неофит,

...
Очакваме съслужение с Църквата-майка, изпратихме братски призив до Патриарх Неофит,
Коментари Харесай

Македонският митрополит чака съслужение с българската Църква-майка

Очакваме съслужение с Църквата-майка, изпратихме приятелски апел до Патриарх Неофит, съобщи македонският митрополит Наум в петък пред БГНЕС. Следващата стъпка е взаимно съслужение на светата Литургия (Евхаристия) и по този метод дружно на процедура да осъществим решението на Българската православна черква (БПЦ), с което тя одобри да бъде Църква-майка на Македонската православна черква - Охридска архиепископия.

Неотдавна българският патриарх Неофит заяви, че сред двете църкви МПЦ-Охридска архиепископия и БПЦ има цялостен консенсус по всички въпроси. Запитан коя е идната стъпка, която очаквате да се състои сред Църквата-майка и Охридската архиепископия, струмишкият митрополит Наум споделя, че това е взаимно съслужение на светата Литургия (Евхаристия).

" Ако двете църкви дружно не правят съслужение на светата Литургия, тогава какъвто и контракт да имаме сред тях или едностранни дейности – те нямат смисъл и наличие. Нашата черква и в този момент е доста признателна на БПЦ за поетия кръст да ни съставлява, да се застъпва за нас и да ни оказва помощ да бъдем част от православния свят. Но смирено чакаме този кръст да донесе възкръсналото благополучие на общото ни причестяване със светите Христови секрети от еднакъв потир. Ние чакаме тази обща стъпка доста скоро да се случи. Тези дни изпратихме писмо до Негова Святост Патриарх Неофит с приятелски апел за общата работа на Светата Литургия ", споделя още македонският митрополит.

Запитан дали Вселенската патриаршия гледа позитивно на настояването на МПЦ-Охридска архиепископия БПЦ да бъде нейна Църква-майка, той декларира: " Последната дума, несъмнено, ще има Вселенският патриарх Вартоломей – подобен е редът в православната черква. Доколкото аз знам и това е изцяло обикновено, Вселенският патриарх неуморно работи върху единството на Една, Света, Съборна и Апостолска черква – това е неговата съществена задача. Ние имаме вяра, само че и виждаме, че всичко, което са прави в Православната черква, според тази задача, е по едно и също време наслада и разтуха, посредством Светия Дух, и за самия Вселенски патриарх Вартоломей ".

На въпрос кои са общите провокации, пред които са изправени двете православни църкви в Република Македония и България, митрополит Наум декларира: " За общите провокации в днешния свят към Църквата Божия, няма да приказвам, тъй като те са известни. Най-същественото и най-важното е, че църквата би трябвало да се изправи против личните си провокации. В църквата няма задоволително същински духовни отци и духовни водачи, които вярно да разсъждават за положителното и за злото, които да взимат смели решения и да принуждават зад тях, които вземат решение проблемите и които са способни да притеглят и водят вярващия народ. Недостигът на духовни отци -лидери е основният проблем на църквата през днешния ден ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР