Очакваме конструктивни разговори с новото правителство в Република България, връщане

...
Очакваме конструктивни разговори с новото правителство в Република България, връщане
Коментари Харесай

Османи: Очакваме конструктивни разговори с новото българско правителство

Очакваме градивни диалози с новото държавно управление в Република България, връщане на доверието, диалог по значителните въпроси, които имаме на масата и бързо деблокиране на процеса. За нас това е най-важно. Това е посланието, отправено през днешния ден от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи за Българска телеграфна агенция организация МИА.

На пресконфеенция през днешния ден, в отговор на журналистически въпрос планувана ли е срещата с българския министър председател Кирил Петков, Османи разясни, че е планувано усилване на връзката още в първите дни и седмици на тази година. Все отново, акцентира той, новото държавно управление би трябвало да бъде гласувано в Собранието, с цел да може по-късно публично да се осъществят срещи на бъдещия министър председател, и на представители на държавното управление. Междувременно ще се работи по подготовката за започване на тези действия незабавно след образуването на новото държавно управление.

" Целта на визитата, т.е. на тази среща, е връщане на връзките в един естествен, европейски, евроинтеграционен коловоз, връщане на доверието и общ ангажимент за превъзмогване на това предизвикателство, пред което са изправени нашите връзки ", сподели министър Османи на днешната конференция, на която приказва за идното през 2023 година председателство на ОССЕ.

Запитан от публицистите ще се желае ли българската декларация да претърпи някаква смяна, с цел да може договарянията да продължат, Османи отговори уверено, че декларацията на българския парламент е вътрешен въпрос на България и нейната позиция в границите на Съвета на Европейски Съюз във връзка с началото на договарянията.

Османи подсети, че преди два дни България е отбелязала 15 години от участието си в Европейски Съюз и акцентира, че през целия този интервал тя се е профилирала като страна, подкрепяща разширението.

" Това е по този начин е заради обстоятелството, че е от народен интерес на България, както и от стратегически и геополитически интерес на Европейски Съюз. Разширяването не е единствено наш интерес или на страните кандидатки, а е стратегически геополитически въпрос на Съюза, в това число на страните членки, а и на България. И отсам, чакаме в границите на тази визия да продължим диалозите, защото и нашите връзки ще развият същинския си капацитет, доколкото се развиват в границите на евроинтеграционните аспирации, т.е. упоритости на района ", съобщи външният министър на пресконфелренцията.

На въпрос за изказването на албанския министър председател Еди Рама за допустимо обособяване на Албания от пакета, Османи оцени, че неофициалното политическо групиране на Албания и Република Северна Македония е в полза на двете страни.

" Тези процеси са циклични, през днешния ден Албания няма проблем, Северна Македония има, само че през 2019 година обстановката беше противоположната, ние нямахме проблеми, Албания имаше. Ако гледаме краткосрочно, може би ще имаме избран интерес за една крачка в процеса, само че считам, че дълготрайно двете страни ще завоюват с районна динамичност. Затова считам, в случай че това е спомагателен мотив за увещание на албанските жители, на албанското държавно управление, че неофициалният районен метод е в полза на двете страни, а и на района като цяло. Но Албания има право да желае нещо такова, защото процесът е самостоятелен ", разясни външният министър Буяр Османи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР