Очакваме и подканяме различни чуждестранни инвеститори да дойдат да правят

...
Очакваме и подканяме различни чуждестранни инвеститори да дойдат да правят
Коментари Харесай

Над 2.66 млрд. евро са инвестирали в чужбина български фирми

Очакваме и подканяме разнообразни задгранични вложители да дойдат да вършат бизнес у нас. Броим и пресмятаме, това което носят тук - доста ли е, малко ли е. Следим какви фабрики строят тук, какъв брой работни места отворят тук.

Последните обществени данни от Българска народна банка обаче демонстрират, че и българските предприемачи постоянно поглеждат на открито и изнасят капитали в страни по целия свят. Преките вложения на компании от България в чужбина възлизат на 2.66 млрд. евро, съгласно числата в уеб страницата на Българска национална банка. Общо в 106 страни - и офшорни зони, и огромни стопански системи, и напълно незнаителни дестинации, и на всички континенти те са вложили в свои планове.

В девет страни българските бизнесмени са изнесли над 100 млн. евро от своите пари. Най-голяма е сумата в Румъния - 280 млн. евро. Това е разумно поради близостта и ниските разноски, а и огромният пазар притегля също бизнесмените. Сред записаните български компании в Румъния са:„ Приста ойл”, „ Белла България”, „ Еврохолд България”, „ Каолин”, „ Монбат”, „ Евроинс “, „ Техномаркет “, „ Ер Би Ел Фууд “, „ Сис индъстрис “, „ Фикосота “ и други.

Почти същата сума - 279.8 млн. евро, са вложени в стопанската система на Република Маршалови острови - островна страна в Микронезия, част от Океания. Намира се към екватора, в Тихия океан. Населението на островната република е към 53 158 души, населяващо над 29 коралови атола, състоящи се от 1156 обособени острови.
Основа на стопанската система на маршаловите острови е риболовът и развъждане на кокосови палми, хлебно дърво. Добиват се фосфати. Износът се състои от кокосово масло, копра, корали, риба и фосфати, само че се постанова страната да внася огромна част други артикули. Наемът, който Съединени американски щати заплащат за военната си база на остров Кваджалейн, дружно със американските помощи, обезпечават забележителна част от приходите на страната. Около 1/10 от трудоспособното население е заето в туризма. Улига е център на банковата и туристическата активност. Годишно страната се посещава от 9 хиляди туристи.

В Сърбия български компании са вложили 265.9 млн. евро като са взели участие в приватизация или са развили свои планове. Силно въздействие за това оказват преимущества като географската непосредственост, ниските транспортни разноски, близостта на езиците, както и положителните политически връзки през годините. Към момента, комерсиалните връзки сред България и Сърбия са контролирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране сред Европейски Съюз и Република Сърбия, подписано през 2013 година. По отношение на присъединяване в приватизацията и осъществените вложения в Сърбия, по броя на компаниите си България заема водещи позиции. В Сърбия развиват активност повече от петдесет компании с български или със разбъркан капитал и работят повече от 20 представителства. На сръбския пазар са показани някои от по-големи български компании: "Приста Ойл ", "Рубела ", "Ми газ ", "Офис 1 ", "Голдън Роуз ", "Техномаркет ", "Интертръст Холдинг ", Фикосота синтез и други.

Сред желаните дестинации за инвестии за българските бизнесмени е и Германия, най-големият ни търговски сътрудник. В най-голямата европейска стопанска система са вложени 241.3 млн. евро. Германия е водещ външнотърговски сътрудник на България.

В Съединени американски щати също има български вложения. По данните от Българска народна банка общо 217 млн. евро са вложени в северноамериканската страна.

Икономиката на Италия е привлякла 192.1 млн. евро. Страната е един от главните, водещи търговско-икономически сътрудници на България. Италия е втори в листата на водещите търговски сътрудници на България. Благоприятни условия за търговията сред България и Италия основават ниските транспортни разноски и допустимите спрямо трети страни цени на българските артикули и тяхното сходство на условията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български артикули.

В Нидерландия са вложени 145.8 млн. евро. Кралство Нидерландия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България, като стокообменът към този момент гони един милиард евро.

Съседна Гърция е привлякла 133.8 млн. евро български вложения. Гърция обичайно заема едно от първите места като външнотърговски сътрудник на България, като за износа относителните дялове варират сред 6,5% и 10% от експорт на страната ни към света.
Като перспективни браншове и стокови групи с капацитет за осъществяване на гръцкия пазар могат да бъдат обрисувани: храни и питиета, мебели, съоръжение, текстилни артикули, опаковки, козметика, електротехника и други Добър и непрекъснато разрастващ се канал за реализация на бързооборотни артикули е ХОРЕКА секторът, както и производството на артикули с „ частен етикет “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР