Очакваме да се облекчи даването на българско гражданство и да

...
Очакваме да се облекчи даването на българско гражданство и да
Коментари Харесай

Сънародниците ни в РС Македония искат облекчени условия за получаване на българско гражданство

Очакваме да се облекчи даването на българско поданство и да се вземат решение проблемите, чакаме и по-голям интерес на медиите към нас, както и по-силно  въздействие на неправителствените организации.

Това обявиха представители на няколко организации на българите в районен съд Македония на конференция в Българска телеграфна агенция.
 Румен Радев: България уверено застава зад македонските българи в тяхната битка за пълноправие Румен Радев: България уверено застава зад македонските българи в тяхната битка за пълноправие
Президентът Радев се срещна с представители на организации на македонските българи, измежду които на политическа партия Граждански демокра...

Сред участниците в нея бяха представители на политическа партия Граждански либерален съюз (ГДС), на сдруженията Културен център „ Иван Михайлов “ - Битоля, „ Трибуна “ - Прилеп, „ Македонско българско другарство “ - Скопие, „ Коридор 8 “- Скопие, „ Интеракция “- Охрид и „ Единство “ - Кочани.

Те показаха удовлетворение от извършените в София срещи, на които са получили уверения, че тези срещи ще станат постоянни. Срещите са били с всички политически водачи на парламентарни партии, както и на такива с възможност да бъдат в идващия парламент, както и с президента Румен Радев.

" Дебългаризацията на Македония е в основата на поблема сред Скопие и София и сме задоволени, че всички политически субекти в България схванаха и поддържаха тази позиция ", съобщи водачът на ГДС Петър Колев.

Той открои три съществени казуса, които чакат решение. Първият е в мултиетническата страна РСМ да бъде законово и конституционно закрепено съществуването на българи и  правата им да бъдат обезпечени наедно с тези на останалите - албанци, турци, власи, роми, сърби, бошняци. Трябва да бъде изчистена историческата истина, ние сме нейни живи носители, сподели още той.

Представителите на българските организации се надяват България да направи всичко допустимо, с цел да бъде решен казусът с езика на омразата. " Това е наше всекидневие, по този начин живеем ние и нашите деца. Това рефлектира върху образователния развой и учебниците в Македония ", уточни Петър Колев.  о думите му е нужна мощна дипломатическа атака, както и ясна политика към българската общественост в районен съд Македония.
 Владимир Перев: Няма нито един българин в македонските полиция, войска, държавни служби, ние сме изолирани Владимир Перев: Няма нито един българин в македонските полиция, войска, държавни служби, ние сме изолирани
Това е историческа среща. Моментът е исторически. Ние всички тук ще отстояваме своите български обичаи и в никакъв случай няма да отстъпим от т...

" Едно е отношението сред двете страни, а напълно друго - отношението на българската страна към българите в РСМ ", уточни Колев. Той чака да бъде изпълнена със наличие точно втората част и изрази удовлетворение, че този ангажимен е бил стихотворец на всички извършени в София срещи. Подобни диалози съгласно него би трябвало да бъдат извършени и с македонските управляващи, тъй като българската общественост може да бъде доста потребна за евроинтеграцията на районен съд Македония.

Владимир Перев, ръководител на Сдружение „ Коридор 8 “ е очарован от приема, сърдечността и разбираемостта от партиите и публичните институции в страната. Той е отчаян от работата на смесената историческа комисия, която е обхваната от ползи на македонската страна. 

перев се надява българската страна да ускори медийното си наличие в РСМ. " Жалко е да се каже, че ние там нямаме нито една телевизия, единствено един портал - Tribuna.mk. По думите му всяка помощ би била потребна, в това число финансова и съдействие по планове.

Атанас Величков от Tribuna.mk удостовери, че са обект на езика на омразата, както и на хакерски офанзиви. " Заканите са ежедневие. Нападат ни хора, които нямат интерес от двете страни на границата да има другарство ", сподели още той.

Представителите на българските организации в РСМ оповестиха, че след изборите още веднъж ще се срещнат с българските държавни институции и с водачите на политическите сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР