Очаквахме, и то с определена доза вероятност, рецесия, а то

...
Очаквахме, и то с определена доза вероятност, рецесия, а то
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев: Мерките на правителството през ББР могат да компенсират поне 2% от потенциалния спад на БВП

Очаквахме, и то с избрана доза възможност, криза, а то се получи корона криза или наслагване на рецесия върху рецесия, господин Мавродиев. Опустошителна ли ще бъде, или поради мобилизацията на човешки и финансов капацитет в международен мащаб, може би не?

Към днешна дата знаем главно данните от Китай за спад на бизнес интензивността, които са към 20-25% " across the board " – т.е. във всички показатели и сфери като вложения, ползване, промишлена интензивност. Първоначалните показатели в Европа също гравитират към това число. Това е извънредно сериозен спад, който допуска тежък удар върху превоза, туризма и промишлеността. Позитивното в тази ситуация е, че държавните управления и водещите централни банки наподобява са взели поучения от тестванията на финансовата рецесия през 2008 година и взеха ранни, целенасочени и огромни ограничения за запазване на финансовата система. Защото точно тя може да рестартира бързо стопанската система, когато здравният проблем бъде позволен – да се надяваме, допустимо най-скоро.

Ще пренареди ли международната стопанска система тази пандемия? Ще има ли нови международни водачи, ще се промени ли структурата на стопанските системи? Какви други следствия очаквате след нея?

Аз персонално съм закостенял в упованията си за някакви земетръсни промени в международните стопански системи. По-скоро би трябвало да следим какъв тип рецесия ще имаме – дали такава от типа V, т.е. бърз спад и бързо възобновяване, на каквото се надяваме всички и работим в тази посока, или по-продължителна криза и постепенно възобновяване. Към момента към момента няма задоволителни данни, с цел да се създадат каквито и да било обосновани прогнози.

Българската банка за развиване има основна роля в избавителния пакет. Увеличаване на капитала с 500 млн. лева, към този момент, с цел да станете поръчител пред банките, към които компании от засегнатите сектори имат отговорности, както и спомагателни 200 млн. лева още веднъж като гаранции за необезпечени безлихвени заеми до 1 500 лв.. Обяснете механизма по който това ще става, явен ли е към този момент?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР