Очаква се тенденцията да продължи, когато депресията и зависимостта към

...
Очаква се тенденцията да продължи, когато депресията и зависимостта към
Коментари Харесай

Канада ще легализира евтаназията за наркозависими


Очаква се наклонността да продължи, когато депресията и зависимостта към опиати станат позволен аршин. Не всички обаче са съгласни с измененията.

" И има хора, които в действителност се борят с използването на субстанции и хората в действителност не получават поддръжката и помощта, от която се нуждаят. Когато MAID навлезе в региона на психологичното здраве и злоупотребата с субстанции, можем да приказваме за евгеника ", разяснява активистката Зоуи Дод. Междувременно Отава става все по-толерантна към използването на хероин и фентанил.

Тестова декриминализация на тежките опиати

В началото на тази година третата най-голяма канадска провинция, Британска Колумбия, декриминализира тежки опиати за персонална приложимост,.

Личното владеене на 2,5 грама хероин, фентанил, метамфетамин, кокаин, крек и морфин, към този момент е декриминализирано. Ако опиатите бъдат открити в някого и са в " допустимия грамаж ", те няма да бъдат иззети , а притежателят им няма да бъде задържан.

Средно шест души дневно умират в Британска Колумбия от свръхдоза. Това прави общият им брой 2272 души през 2022 година

Решението за декриминализация на тежките опиати е подкрепено от министър-председателя Джъстин Трюдо. Засега то е в тестови интервал , който ще продължи три години и е стеснен до Британска Колумбия.

Много е евентуално след 2026 година законът за декриминализация на тежките опиати за персонална приложимост да обхване цялата страна.

Според това основава циничен кръг, в който страната бездейства или даже оказва помощ за пристрастяването на хора към опиати, а по-късно разрешава евтанизирането им.

Как се кандидатства за евтаназия?

За да бъдат утвърдени за евтаназия, канадците би трябвало да преминат през две оценки от " самостоятелни снабдители на здравни услуги ". Какво значи на процедура това?

Желаещият евтаназия би трябвало да бъде премине през два прегледа от разнообразни практикуващи доктори. Във формуляр те би трябвало да отбележат, че пациентът им е кадърен за евтаназия.

За да се получи утвърждение, едно лице би трябвало трябва по едно и също време да дава отговор на три условия:
да има съществено и нелечимо заболяване, болест или увреждане; да е в напреднало положение на необратимо понижаване на способностите;  да изпитва трайно и отвратително страдалчество.
Ако двамата лекари открият съществуването на трите критерия се минава към евтаназия. Преглеждащите лекари обаче би трябвало да са регистрирани към MAID.

С въвеждането на изискването за съществуването на меланхолия или наркозависимост, отпадат условията за съществено и нелечимо заболяване или необратимо понижаване на качествата.

За да предотврати евентуалния " гибелен туризъм ", Канада е направила евтаназията годна единствено за собствен жители.

Сред евтанизираните има известни канадци, като учен, телевизионни и радио водещи и режисьори.

Процедурата се прави с инжекции в четири стъпки , като при първите се инжектират обезболяващи и приспивателни субстанции.

През 2021 година евтаназията е седмата водеща причина за гибел в Канада. Очаква се през 2024 година тя да влезе в Топ 5. Дори предстоящата либерализация на условията за евтаназия да бъде спряна, то наклонността е броят на евтанизираните да продължи да пораства.

Статистиката обаче е доста по-притеснителна. Процентът на евтаназията там скача с 55% единствено за една година. От асистирано самоубийство умират 3102 през 2021 година и 4810 през 2022 година

Това значи, че сред 7-8 % от всички смъртни случаи в Квебек са асистирани самоубийства . Това прави евтаназията водеща причина за гибел след рака и сърдечните болести.

Процедурата се прави от голям брой държавни и частни лечебни заведения, в това число домове за остарели хора. Евтаназията там може да се прави освен от доктори, само че и от медицински сестри.

Ройтерс неотдавна за 47-годишна жена с анорексия, която чака с неспокойствие законът да бъде изменен, с цел да може да получи достъп до MAID.

Има случаи, в които хора, останали без дом и работа, са били утвърдени за евтанизация.

" Правителството ме вижда като сменяем и ненужен отпадък, който единствено се оплаква ", в предсмъртното си послание 51-годишната София от Онтарио. В продължение на две години тя и приятелите безрезултатно молят за по-добри условия на живот. Държавата обаче й обезпечава безвъзмездна евтаназия.

Алън Никълс страда от меланхолия и други медицински проблеми, само че никой от тях не е животозастрашаващ. Въпреки митингите на околните си 61-годишният канадец подава молба за евтаназия. В нея е посочено единствено едно здравословно положение като причина за молбата му да почине: загуба на слуха. Само месец след подаване на молбата, Никълс е евтанизиран, написа.

Експерти по правата на индивида на Организация на обединените нации настояват, че законът за евтаназията в Канада наподобява нарушава Всеобщата декларация за правата на индивида на организацията. По думите им има дискриминационно влияние " върху хората с увреждания и е в несъгласие със отговорностите на Канада да съблюдава интернационалните стандарти за правата на индивида ".

Тим Стейнтън, шеф на Канадския институт за приобщаване и поданство към Университета на Британска Колумбия, разказва канадския закон като " евентуално най-голямата екзистенциална опасност за хората с увреждания след програмата на нацистите в Германия през 30-те години на предишния век ".

Либералните правила за евтаназията в Канада са наказани и от папа Франциск .

" Трябва да се научим по какъв начин да се вслушваме в болката на бедните и най-маргинализираните. Вместо любов, пациентите получават гибел ", декларира духовния лидер по време на неотдавнашното си пътешестване до Канада.

Всъщност единствено 28% от канадците поддържат спомагателната либерализация на разпоредбите за евтаназия, въпреки болшинството от тях да се застъпват за запазването на процедурата в сегашната й рамка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР