Очаква се срещата на върха на БРИКС да бъде важен

...
Очаква се срещата на върха на БРИКС да бъде важен
Коментари Харесай

БРИКС: Кои държави най-вероятно ще се присъединят?

Очаква се срещата на върха на БРИКС да бъде значим миг за развиването на икономическия съюз. Освен това евентуалното разширение на групата евентуално ще бъде съществена тематика на разискване.

Следователно, при очевидната сигурност на разрастването на БРИКС, си коства да разгледаме кои страни евентуално ще се причислят през 2023 година

Броят на заинтригуваните страни се усилва, защото нововъзникващите стопански системи признават опцията да имат глас в групата. Въпреки това насоките на идната среща на върха би трябвало да оказват помощ да се дефинира кои страни имат по-голям късмет да бъдат признати.

Саудитска Арабия

Сред страните, които са подготвени да се причислят към идното разширение на БРИКС, Саудитска Арабия безспорно е най-сигурната. Нейното хипотетично влизане се дължи най-много на икономическия ѝ капацитет, който би бил скъпо допълнение към Новата банка за развиване на блока.

В предходни отчети се посочваше, че Саудитска Арабия е заинтригувана да обезпечи финансиране за банката за развиване на БРИКС. Това би имало обилни последствия за нововъзникващите стопански системи, които възнамеряват да влязат в блока, като по този метод ще се увеличи привлекателността на икономическия съюз посредством позитивно влияние върху икономическото му развиване.

Китай от дълго време се преглежда като катализатор на полемиките за валута на БРИКС. С включването на Саудитска Арабия обаче блокът може да се снабди с още един авторитетен финансов състезател. Като се има поради позицията на Саудитска Арабия и нейното евентуално въздействие, тя е явен избор за проектите за разширение на блока.

Иран

Друга страна, която евентуално ще бъде включена в идното разширение на БРИКС, е Иран. Иран освен показва капацитет за блока, само че и има стратегическо значение в световния юг, което затвърждава позицията му в границите на разрастващия се съюз.

Очаква се Иран да се ангажира с контакти с Южна Африка след предходните старания за контакти с Индия . Тези дейности евентуално ще приготвят почвата за неговото включване, защото общата му вероятност става явна.

Освен това страната изрази желанието си да понижи превъзходството на Запада, което подхожда на вероятността на групата БРИКС. Иран е подготвен да одобри и да спомага за напъните за дедоларизация, което би било от изгода както за страната, по този начин и за блока.

Обединени арабски емирства

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са друга целева страна за разширение на БРИКС през 2023 година, като включването ѝ е съвсем обезпечено. Това наподобява като естествена градация, като се има поради, че ОАЕ към този момент се причислиха към Новата банка за развиване на блока през 2021 година

Икономическите връзки сред ОАЕ и страните от БРИКС са взаимноизгодни. По-специално Китай и Индия са главните експортни сътрудници на страната, а икономическото им влияние евентуално ще се разпростре и върху останалите страни в колектива. Освен това ОАЕ са открили връзки с Русия, като от 2010 година насам са направени обилни вложения.

Предвид необятните благоприятни условия за вложения и взаимния интерес, този ход евентуално ще бъде улеснен и от двете страни. Включването на ОАЕ може да бъде значимо за поддържане на съгласуваните ползи на БРИКС и неговата банка.

Други евентуални включвания

Въпреки че включването на трите гореспоменати страни наподобява съвсем несъмнено, има и други страни, които имат късмет да се причислят към блока. Сред тях са Индонезия, Бангладеш, Аржентина и Египет . Всяка от тези страни има разнообразни изгоди, които биха могли да произтекат от включването в алианса.

Това, което прави тези страни евентуални претенденти, е неотдавнашното им предпочитание да вземат участие в проектите на БРИКС. И четирите страни одобриха напъните за дедоларизация, които блокът полагаше през годината, и показаха желанието си да бъдат част от колектива.

В последна сметка блокът ще се стреми да се разшири с страни, които могат да усъвършенстват модела му на напредък, като в същото време се преценяват с желанието на самите страни да работят дружно с блока. Тези народи демонстрираха такова предпочитание и могат да се окажат скъпи, защото броят им продължава да пораства.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР