Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е

...
Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Най-тежкият натиск на пандемията ще е през декември |

„ Очаква се най-тежкият напън от страна на пандемията да е месец декември. Това е прогноза, която не се базира на повтарящ се модел. Досега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае към момента малко за него ", каза по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него в един миг, даже и без ваксина, самият факт, че един забележителен % от популацията ще се е срещнало със болестта, ще ограничи разпространяването.

" Държавата се пробва да предприеме целия набор от ограничения, който е нужен – първо за битка със болестта, за предотвратяване на хората и в това време да вземе социално-икономически ограничения. Тя би трябвало да е на мястото си, контролните органи би трябвало да наблюдават за спазването на ограниченията. Обществото би трябвало също да поставя старания ", разяснява Дончев.

Той добави, че в страната има разкрити задоволително кревати, само че логистиката би трябвало да бъде усъвършенствана - болният да бъде насочен там, където има свободно легло.

Вицепремиерът съобщи, че самостоятелни договаряния по отношение на имунизацията няма .

„ Преговорите се водят на равнище Европейски Съюз. Ние имаме контракт, който би ни разрешил достъп до 3 ваксини. Изборът кои да са имунизациите не се прави от политиците, тъй като аз не съм доктор. Все още нямаме утвърдена ваксина. България би трябвало да подсигурява на българските жители безвредна ваксина, която не крие риск за здравето им – гратис. И тя ще бъде по избор “, добави той.

Той разяснява и обстановката с учебните заведения:

„ Предприемат се районни ограничения според от темпа на болестта, броя инфектирани. Ние би трябвало да се борим сред две несгоди – от едната страна е здравният риск, който никой не може да го пренебрегне, въпреки това рискуваме едно потомство да изкара една година с тежки дефицити в образованието си. Не би трябвало да залитаме в нито една от двете крайности. Гъвкавият метод е най-хубав “, споделя Дончев.

Бюджетът е в Народно събрание. Оттук нататък това, което може да направи държавното управление, е да пази бюджета, който е импортиран. Основният му фокус са антикризисните ограничения – спомагателните разноски за системата за опазването на здравето, спомагателни обществени разноски, спомагателни разноски в поддръжка за бизнеса. Тук изкуството беше по какъв начин да се комбинират обичайните цели дружно с новите провокации “, изясни Дончев.

Той посочи, че има ограничения, които са извънредни като бонусът от 1000 лв. в допълнение за всеки доктор и здравна сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е належащо. Поне все още тя се покрива на 100% със средства от Европейския обществен фонд. Това е европейско финансиране, изясни вицепремиерът.

Относно Националния проект за възобновяване и резистентност Дончев разяснява:

„ Колкото по-рано бъде показана на Европейска комисия дефинитивна версия на проекта, тя толкоз по-рано ще бъде утвърдена. Толкова по-бързо България ще има достъп и до финансирането. Крайният период е април 2021 година Моята упоритост е края на декември, началото на януари дефинитивна версия на проекта да бъде изпратена на сътрудниците. Планът не са едни пари да бъдат усвоени, това е неповторима опция освен за икономическо възобновяване, само че и за основаването на дълготрайни представки за напредък и прокарването на промени “, споделя Дончев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР