Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за

...
Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за
Коментари Харесай

С над 28,4 млн. евро се финансират съвместни проекти между България и Северна Македония

Очаква се над 28,4 млн. евро да бъдат вложени за реализация на взаимни планове сред България и Република Северна Македония в програмния интервал 2021-2027 година, оповестяват от районното министерство.

Това е индикативният бюджет на програмата за трансгранично съдействие сред двете страни, откакто на 3 февруари българското държавно управление взе решение да усили с 46% каузи на средствата от Европейския фонд за районно развиване по програмата по отношение на сегашния програмен интервал 2014-2020 година, като все още се чака дефинитивно утвърждение на предлагането от Европейската комисия.

С това решение българското държавно управление удостовери още веднъж високия капацитет и добавена стойност на взаимната стратегия за трансгранично съдействие и общите планове за възстановяване на живота и икономическото положение в района.

Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова , която съпредседателства онлайн съвещание на взаимната работна група за подготовка на Програмата за трансгранично съдействие INTERREG-IPA сред Република България и Република Северна Македония за интервала 2021-2027 година

От страна на Република Северна Македония съпредседател на съвещанието бе Зоран Димитровски - заместник-министър на локалното самоуправление.

Работната група утвърди обновена стратегическа рамка на бъдещата стратегия , което ще разреши създаване на план на програмен документ и започване на договаряния с Европейската комисия.

Три са главните целта, които ще се поддържат по взаимната стратегия, стана ясно на срещата. Сред тях са реализацията на стратегическия план за създаване на граничен пункт " Клепало " сред Струмяни и Берово. Вторият приоритет е ориентиран към използване на интегрирания териториален метод по Цел на политика 5 " Европа по-близка до жителите ", който има за цел да свърже директно локалните потребности със стратегическите посоки за развиване и да даде опция на локалните заинтригувани страни да приоритизират вложенията за възстановяване благосъстоянието на района. В рамките на целта ще се подаде ръка и на дребния и междинен бизнес в пограничния район посредством целенасочена поддръжка с опростени принадлежности за финансиране за модернизиране и разширение на производството.

Програмата ще финансира и планове по европейския приоритет " Зелена Европа ", ориентирани към създаване на зелена инфраструктура за понижаване на нездравословните излъчвания и замърсяването на околната среда.

Николова посочи, че този вид планове ще бъдат ясно разграничени от целенасочената поддръжка, която ще получим по Фонда за обективен преход, както и от плануваните вложения на национално равнище.

По време на съвещанието бе маркиран и напредъкът по актуалната стратегия. " Имаме една от най-добре представящите се стратегии в Европейски Съюз и цифрите приказват сами за себе си ", уточни заместник-регионалният министър. Към днешна дата са подписани 77 контракта на обща стойност над 19,4 млн. евро, което съставлява съвсем 100 % от бюджета на програмата. Вече са изплатени над 12,5 млн. евро на бенефициенти от двете страни на границата, което е съвсем 65% от общия ѝ запас.

Зам.-министър Николова съобщи още, че макар компликациите, свързани с пандемията от Коронавирус, не беше позволено закъснение на заплащанията към бенефициентите по планове, като по този метод програмата се оказа благонадежден и предвидим сътрудник в сложните моменти на рецесия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР