Очаква се министърът да представи официално идеите си на кръгла

...
Очаква се министърът да представи официално идеите си на кръгла
Коментари Харесай

Ще се състои ли здравната реформа

Очаква се министърът да показа публично концепциите си на кръгла маса в края на месеца

Нов здравноосигурителен модел, препоръчан от отрасловия министър Кирил Ананиев, породи спорни отзиви в бранша. Предвижда се здравната каса да заплаща лекуване до 700 лв., а разноските над тази сума да се покриват от здравни застраховки, които ще бъдат наложителни. Обсъжда се обаче дали техният размер да бъде 2 % върху прихода или закрепена сума от 12 лв. на месечна база. Още в първите дни след представянето си новите оферти породиха неодобрение измежду лекари и пациенти. Мненията обобщава Дарик.

Идеята е спомагателният % да се внася при застрахователни компании, осведоми Дарик ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Така, в случай че първият вид, да вземем за пример, бъде определен, към този момент няма да плащаме 8 % от осигурителния си приход за здраве, а 10 – като два ще се внасят при застрахователни компании. " Другият вид е да не е 2% върху прихода, а да бъде като плоския налог - всеки да заплаща 12 лв. месечно без значение от прихода ", уточни доктор Кацаров.

От Лекарския съюз обаче показаха противоречие с новите оферти, които към момента не са показани публично. Притеснението на лекарите е, че в процеса на образуване на разпоредбите и цените към този момент влизат нови играчи в лицето на застрахователите, само че отпадат съсловните организации. Министър Кирил Ананиев е показал концепциите си с изключение на пред лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, и пред Асоциацията на експертите по здравни грижи, добави ръководителят и Милка Василева: " Много е рано да приказваме за каквото и да било, защото през вчерашния ден беше първа среща и министърът просто ни описа концепциите си за двата модела без съществени числа, без сериозен разбор ".

Фармацевтите обаче откриват позитивни страни в новите оферти. Председателят на Фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов: " Някои неща са извънредно положителни, ще успокоят системата, ще дадат опция на пациентите в действителност да са фактор в установяване на качеството на това какво се ползва като лекуване ".

Не по този начин обаче считат пациентските организации. Според Иван Димитров, ръководител на Федерация " Български пациентски конгрес ”, системата има задоволително пари и към сегашния миг: " Може някой непрестанно да предлага увеличение на нещо. Въпросът е, че ние не виждаме действително с какво ще усъвършенства увеличението на парите. Ние и в този момент имаме ужасно доста пари в опазването на здравето, ужасно доста се краде, ужасно доста се пренасочват средства. Здравеопазването ни е най-лошото в цяла Европа. Държавните служители в ръководството на тази страна се пробват от най-бедния народ в Европа да изискват, да имат още повече отговорности, а Министерство на здравеопазването отговорности няма ".

Идеите си здравният министър Кирил Ананиев разкрил и пред някои болнични асоциации. Частните лечебни заведения обаче не били поканени, добави доктор Николай Болтаджиев, който ги съставлява. На срещата с организациите е станало ясно също по този начин, че министерството обмисля държавните и общинските лечебни заведения да се преобразуват по модела на БДЖ. Не било конкретизирано обаче какво тъкмо планува този модел.

Подготвяла се и друга смяна – в нормативната уредба на Националната здравноосигурителна каса, съгласно която медикаментите за онкологични болести ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Според пациенти обаче по този метод водещи за предписването на лечението ще се окажат финансовите, а не медицинските показания.

Очаква се министърът да показа публично концепциите си на кръгла маса в края на месеца.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР