Очаква се избухване на нова, видимо с просто око, да

...
Очаква се избухване на нова, видимо с просто око, да
Коментари Харесай

"Нова звезда", ярка като Полярната звезда, ще избухне в небето тази година

Очаква се експлоадиране на нова, очевидно с просто око, да украси нощното небе тази година, предлагайки рядка опция за наблюдаване на небето. Звездната система, която ни предлага тази опция, е известна като T Coronae Borealis (T CrB). Тя се намира на към 3000 светлинни години от Земята и се състои от червен колос и бяло джудже, които обикалят един към различен.

Когато бялото джудже открадне задоволително звезден материал от аления си великански сателит, то възпламенява къса мълния на нуклеарен синтез на повърхността му, предизвиквайки това, което е известно като експлоадиране на нова, написа Space.com. Избликът ще бъде забележим в съзвездието Северна корона (Corona Borealis), което образува полукръг от звезди. Избухването се чака да се случи сред февруари и септември 2024 година и да наподобява блестящо като Полярната звезда в нашето нощно небе за не повече от седмица, преди да избледнее още веднъж, споделят от НАСА.

„ Това може да е единствена опция в живота да я видите, защото експлоадирането на нова се случва единствено на всеки 80 години ", прибавят учените. Тази повтаряща се нова, която за последно е избухнала през 1946 година, е единствено една от петте, следени в галактиката Млечен път. За да виждат изблика, феновете би трябвало да насочат погледа си към съзвездие Северна корона, което се намира сред съзвездията Воловар и Херкулес. Избликът ще се появи като ярка " нова " звезда в нощното небе.

Обикновено тези двойни звезди имат големина +10, което е прекомерно едва, с цел да се види с невъоръжено око. По време на експлоадирането обаче звездната система ще има магнитуд +2, което е сравнимо с яркостта на Полярната звезда. „ След като яркостта ѝ доближи своя пик, тя би трябвало да бъде забележима с невъоръжено око няколко дни и малко повече от седмица с бинокъл, преди да угасне още веднъж, евентуално за още 80 години ", споделят от НАСА. Експлозивната звездна двойка се състои от бяло джудже - относително дребен, компактен звезден излишък - и червен колос в късните стадии на звездната еволюция, което значи, че външната ѝ атмосфера е раздута и разредена. Гравитационно обвързваните звезди са задоволително близо и до момента в който аленият колос става неустойчив от възходящата си температура и налягане, той изхвърля външните си пластове върху бялото джудже.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР