Очаква се днес номинираната за кандидат за министър-председател с първия

...
Очаква се днес номинираната за кандидат за министър-председател с първия
Коментари Харесай

Очаква се Мария Габриел да се оттегли като кандидат за премиер от ГЕРБ-СДС

Очаква се през днешния ден номинираната за претендент за министър-председател с първия мандат за сформиране на държавно управление Мария Габриел да отдръпна кандидатурата си, съобщи кореспондент на БГНЕС.


На ексклузивен брифинг в неделя следобяд Габриел изясни, че в понеделник ще внесе писмо в Народното събрание, че отдръпва кандидатурата си за министър-председател на България.

Габриел бе безапелационна, че от обединението няма да вземат участие в договаряния за втори мандат.

„ Оценявам, че диалозите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-много на моя преговорен екип. Благодаря извънредно на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че значими промени за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „ не ”. „ Не ” на непрекъснатите нови условия. Това непрекъснато изпълва ГЕРБ с непоносимост във връзка с отхвърли от среща настояването ни за споделена отговорност ", добави Габриел. И изрази страдание от създалата се обстановка. „ Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече примирение и бистрота за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден финален на това държавно управление. Благодаря на всички сътрудници, с които не си казахме неприятна дума ", разясни Мария Габриел. „ В опцията за избори желая да покажа какъв брой е значимо това, че акцията ще зависи от нас - дали ще се нахъсват хора един против различен, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим значимите цели и ще се отиде на договаряния след изборите с почитание към другия ", сподели още Габриел.


„ Ясно желаеме да заявим, че преговорните дни не бяха напразни. С общи старания успяхме да изготвим едно положително съглашение, което да послужи за основа при едни възможни бъдещи договаряния след изборите. Не бяха напразни обаче изречените по наш адрес обидни прилагателни. Те доста ясно демонстрираха, че в действителност не успяхме да надскочим фразата „ некоалиция, непартньори и неприятели ”. Ясно отразяват и какво в действителност действително е мнението на договарящия екип за самите нас и че с това съмнение, което беше демонстрирано, не може да спечелим доверието нито на българските жители, нито на задграничните ни сътрудници ”, съобщи Рая Назарян.

На журналистически въпрос какво е изискването, което от ГЕРБ не са съумели да преглътнат, Габриел сподели следното: „ В момента, в който дадохме поръчка, че може да отстъпим за Министерството на защитата и на енергетиката, беше поискана промяна и в Министерството на вътрешните работи ". И бе безапелационна, че не е разговаряла с Асен Василев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР