Очаква се днес животновъди от цялата страна да се съберат

...
Очаква се днес животновъди от цялата страна да се съберат
Коментари Харесай

Животновъди отново поставят на дневен ред въпроса за субсидиите в млекопроизводството

Очаква се през днешния ден животновъди от цялата страна да се съберат пред постройката на Министерството на земеделието с искане за изключителна среща с министъра на земеделието Румен Порожанов.  Импровизираният митинг е провокиран от нелоялното държание от страна на служителите по места, които, споделят фермерите, са ги подвели във връзка с доказването на продукцията - в края на годината се оказва, че огромна част от дребните стопани няма да получат дотациите си заради недоказана реализация на млякото.  Един от тях  - Иван Земеделски от Сатовча, обясни в предаването " Преди всички "   по какъв начин се е стигнало до обстановката, при която фермерите по едно и също време да имат право на дотация, само че да не могат да я получат. 
Проблемът е един  -  някакви си браншови организации предложили някаква си разпоредба, която съгласно нас не е допустима -  ние да потвърждаваме реализация на мляко.  Аз не аплайвам за литър мляко, аплайвам за глава добитък. направена ми е инспекция, открити са животните, откъде-накъде аз да потвърждавам литър мляко.  Това първо, второ  - не е заслужено, тъй като стопанската година е от октомври месец 2016-а, а те нас ни уведомяват март-април, когато заявяваме схемите за подкрепяне.

Ако бяха ни го споделили при започване на октомври 2016-та, когато стартира стопанската година, ние нямаме нищо в противен случай.  Те ни го споделят март-април месец и то виртуално, когато ние към този момент заявяваме схемите.  Ами по какъв начин да потвърждавам аз мляко 7 месеца обратно? Коя мандра, кое млекопреработвателно дружество ще ми даде на мен документ, който е за 7 месеца обратно. В момента съм предавал и и те отново не ми дават фактура....

Кой естествен човек, който желае всичко да му е законно, ще ми даде фактури за обратно.  Това кой го е измислил? Не знам какви лобистки закони желаят да прокарат? Ако желаят бранш " мляко " да излезе на ярко ние, те в случай че не знаят по какъв начин, ние може да им кажем по какъв начин, заключи фермерът. Той сподели, че пострадали от тази обстановка са хиляди дребни фермери, които са в режим единствено на оцеляване. Много от тях се на път да се откажат от производството.

Това не е митинг, а искане за публичен спор, посочи аграрни и добави:  Защото, с цел да идем на митинг се желаят нужните разрешителни, има процедура. Нашия ръководител, който организираше митингите сега е станал консултант на министър Порожанов,  тъй че сега се събираме там и занапред ще избираме ръководител и уредник. Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР