Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5%

...
Очаква се БВП на Германия да се свие с 0,5%
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 0,5% през тази година: IMK

Очаква се Брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 0,5% през тази година, защото най-голямата стопанска система в Европейски Съюз продължава да се бори с енергийната рецесия и по-високите лихвени проценти, заяви институтът IMK.

Прогнозата на IMK за 0,7% растеж на Брутният вътрешен продукт за 2024 година също е доста по-песимистична от пролетната прогноза за 1,2%. Други немски стопански институти, като Ifo, чакат растеж на Брутният вътрешен продукт от 1,4% за 2024 година

" Германската стопанска система, отслабена от разтърсванията в цените на силата, няма да се раздвижи същински през идващите месеци, защото високите лихвени проценти и потиснатата международна стопанска система натискат спирачките ", декларират от IMK.

В отчета се предвижда, че частното ползване ще се възвърне от края на третото тримесечие заради намаляващата инфлация и по-силното нарастване на заплатите. " Това позитивно развиване идва толкоз късно, че може единствено ненапълно да смекчи рецесията през 2023 година като цяло, а не да я предотврати ", означи ИМК.

През първото тримесечие на годината Германия публично изпадна в техническа криза, защото растежът на Брутният вътрешен продукт беше ревизиран от нула на -0,3%. Миналата седмица Бундесбанк разгласи, че стопанската система евентуално ще се свие през това тримесечие с помощта на забавеното частно ползване и възходящата уязвимост на индустрията.

Главният изпълнителен шеф на Дойче банк Кристиан Севинг по-рано предизвести, че Германия още веднъж може да бъде наречена " болният човек на Европа ", в случай че структурните стопански проблеми не бъдат решени неотложно.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР