Очаква ли се повишаване на цените на суровините и оттам

...
Очаква ли се повишаване на цените на суровините и оттам
Коментари Харесай

Финансов анализатор: Когато цената на петрола се покачва, това покачва инфлацията

Очаква ли се повишение на цените на суровините и оттова покачване на инфлацията. Темата разяснява финансовият анализатор Здравко Пиринлиев за рубриката  " Парите ви на фокус с БФБ "  на  Радио " Фокус "

По думите му не се чака. " Силните интервали, изключително за енергийните първични материали, са отминали. В момента се затваря един доста забавен цикъл, изключително при придвижването на петрола и природния газ. Когато цената на петрола се повишава, това повишава инфлацията ", съобщи Пиринлиев.

Той подсети, че в последните години видяхме, че в действителност големият % от инфлацията, която сега виждаме, изключително в еврозоната, беше поради по-скъпите енергийни първични материали.

" Когато те се повишават, това повишава равнището на инфлацията. Високата инфлация пък води до това централните банки да подвигат мощно лихвените проценти, което към този момент пък повишава вероятността световната стопанска система да влезе в криза ", посочи финансистът.  

Според него значим аспект тук е какво желае ОПЕК, защото при започване на годината имаше редуциране на добивите, с цел да подкрепят цената на петрола във възходяща посока. " Но методът, по който аз виждам нещата е, че ОПЕК сега нямат грандиозна полза от това петролът да бъде безценен, тъй като в случай че петролът е безценен за по-дълъг интервал от време, това повишава инфлацията, централните банки подвигат нападателно лихвите, стопанската система е в криза, а това, което петролът най-вече не харесва, е точно световна стопанска система в криза. Ако през днешния ден продаваш на 100-120 $, на следващия ден може да продаваш и на 20 $, както видяхме април месец 2020 година ", проучва Пиринлиев.  

Финансистът разяснява и придвижването на финансовите пазари в Азия. 

" Икономиката стартира да действа по метода, по който би трябвало да действа една стопанска система. Въпреки това, не се извършиха упованията на анализаторите от позиция на растежа и респективно пък да пристигна и по-голямо търсене на нефт точно от Китай. Китай е най-голямата стопанска система в света, която използва и най-вече нефт ", сподели Пиринлиев и добави, че сега икономическият напредък там цикли главно на база обстоятелството, че експортът не е кой знае какъв брой добър и това е заради простата причина, че световната стопанска система към този момент забавя поради по-високите лихвени проценти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР