Обявеният официално и последван от куп коментари по света развод

...
Обявеният официално и последван от куп коментари по света развод
Коментари Харесай

Колко милиарда ще гушне Мелинда след развода с Бил Гейтс? В щата Вашингтон се дели 50:50

Обявеният публично и последван от куп мнения по света бракоразвод на Бил и Мелинда Гейтс ще наложи да се вземат комплицирани решения за разделянето на тяхното положение, насъбрано през 27-те години брак, означават Ройтерс и Франс прес.

Бил Гейтс е четвърти по благосъстояние в света, съгласно най-новата ранглиста на сп. " Форбс ". Според Франс прес това значи положение, оценено на 124 милиарда $, а съгласно Ройтерс - на 130,5 милиарда $.

Бил и Мелинда Гейтс сътвориха в Сиатъл фондация, носеща техните имена през 2000 година. Това е една от най-големите в света благотворителни организации. Тя се е съсредоточила върху опазването на здравето, образованието и климатичните промени.

Грантовете й включват към 1,75 милиарда $ за имунизационни начинания, диагнози и проучвания по време на коронавирусната пандемия. Фондацията е похарчила към 53 милиарда $ за 20 години и има близо 1600 души личен състав. В края на 2019 година чистите й активи са били 43,3 милиарда $. От 1994 година до 2018 година Бил и Мелинда Гейтс са дарили на фондацията над 36 милиарда $. Милиардерът Уорън Бъфет е дарил за нея 29 милиарда $ от 2006 година.

Бил и Мелинда Гейтс имат три деца - 25-годишната Дженифър, 20-годишния Рори и 17-годишната Фийби.

Семейството живее в щата Вашингтон в имение за 140 милиона $ на брега на езерото Вашингтон, което се намира сред Сиатъл и предградието му Редмънд, където е и централата на компанията Майкрософт. Според законите на щата имущество добито по време на брак, е благосъстоятелност и на двамата съпрузи и при бракоразвод се разделя поравно.

Бил Гейтс е роден на 28 октомври 1955 година в Сиатъл в буржоазно семейство. Открива информатиката, когато постъпва в частно учебно заведение в града. На 13 години основава първите си софтуери. Първите си стратегии написа на езика за програмиране бейсик. На 17 години се асоциира с приятеля си Пол Алън, с цел да основат първа компания - Траф-о-Дейта, която проучва данни за пътното придвижване. Гейтс наема няколко съученици, с цел да събират данните.

През 1973 година влиза в Харвардския университет, само че две години по-късно го зарязва и основава с Пол Алън лична компания. Датата е 4 април 1975, а компанията е Майкрософт. Двамата младежи купуват операционен програмен продукт, с който се задейства компютър и го модифицират, като го кръщават Ем Ес-Дос (MS-DOS - Microsoft Disk Operating System), а след това го оферират на колоса в бранша Ай Би Ем.

Запазват правата на интелектуална благосъстоятелност и това им обезпечава благосъстоянието. Компанията не желае извънредни права над продукта и им разрешава на конфигурират софтуера на компютри на нейни съперници. Днес операционната система, прекръстена на Уиндоус, задейства множеството компютри по света.

Майкрософт излиза на борсата през 1986 година, а през днешния ден е оценена на към 1,89 трилиона $, като по този индикатор е на второ място в света след Епъл. За Бил Гейтс се твърди, че е свръхвзискателен с екипите си и не се колебае да прибягва до маневри, с цел да отстранява конкуренцията.

През 2000 година той се отхвърля от управлението на Майкрософт и същата година основава със брачната половинка си благотворителна фондация. Напуска всички изпълнителни функционалности в Майкрософт през 2008 година, а през март 2020 година напуща мястото си в административния съвет на групата.

В даден миг е първи по благосъстояние в света, само че след това е преместен до четвърто място, когато други компании също получават огромна роля.

В последните години дружно с приятеля си Уорън Бъфет, прочут с пестеливостта си, Бил Гейтс взема решение да даде половината от благосъстоянието си приживе за благотворителни дела и убеждава 92 милиардери в Съединени американски щати да създадат същото.

Фондация Гейтс влага средства във имунизационни акции в небогати страни, в битката против маларията, туберкулозата, полиомелита и СПИН. Тя отделя средства и в поддръжка на земеделието в най-бедните страни и напоследък се е присъединила и в битката против климатичните промени.

Агенция Ройтерс пък напомня, че през 2013 година Мелинда Гейтс е поискала да се включи в написването на годишното обръщение за активността на фондацията и се е стигнало до разгорещена свада с Бил, който считал, че досегашния модел на писане на посланието би трябвало да се съблюдава. През 2015 година най-сетне двамата подписват дружно посланието. За това Мелинда споделя в автобиографичната си книга, появила се преди две години. Ройтерс прибавя, че разделянето на семейство Гейтс последва дългия път на Мелинда за излизане от сянката на Бил.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР