Обявеният 3-седмичен пълен локдаун в Турция няма да важи за

...
Обявеният 3-седмичен пълен локдаун в Турция няма да важи за
Коментари Харесай

Локдаунът в Турция няма да важи за туристите

Обявеният 3-седмичен цялостен локдаун в Турция няма да важи за туристите в страната. Това увериха български туроператори, организирали почивки на наши сънародници към Великденските празници.

В опит да овладее ковид-пандемията южната ни съседка вкарва пълен локдаун от 19 часа на 29-и април до 5 часа на 17-ми май. Той не не разрешава влизането в страната на задгранични туристи при показване на негативен PCR тест, само че затварянето на всички заведения, обекти за просвета и развлечения и междуградските превози в огромна степен обезсмислят пътуванията. Локдаунът включва и комендантски част за жителите, които в продължение на три седмици ще могат да напущат домовете си само, с цел да вървят на работа, до магазин за хранителни артикули, аптека или доктор.

" Ограниченията за излизане на открито, въведени в Турция в границите на локдауна от 29 април до 17 май, няма да важат за чужденци, които са в страната като туристи ", заяви през днешния ден турското министерство на вътрешните работи, представено от Анадолската организация. Комендантският час обаче ще важи за чужденците, които имат позволение за престояване в страната, се споделя в известие на министерството на вътрешните работи на Турция.

За 30 април е плануван първият под наем полет на " ТЕЗ Тур " с български туристи в курорта " Анталия ". " Инструктираме нашите клиенти като излизат отвън хотелите да носят постоянно със себе си паспортите си. Освен това ще засилим в по-голяма степен анимациите в хотелския комплекс, тъй че да не се постанова напускането му ", обясниха от " ТЕЗ Тур ".

Подобна ще е обстановкта и в останалите турски курорти. Туропероператорите настояват, че ще може да се осъществят планувани визити с автобусен транспорт до забележителности в страната.

Единствено проблематични ще бъдат екскурзиите до Истанбул, позволяват туроператори. Там най-силно ще се усетят рестриктивните мерки. Ресторантите в хотелите ще обслужват единствено гостите на хотела, само че останалите заведения ще оферират само храна за у дома. Според туроператорите няма проблем туристите да се разхождат из града, само че би трябвало да знаят, че носенето на маски е наложително и на улицата и се следи доста строго. Повечето музеи в Истанбул са отворени за туристи.

Подобен локдаун в Турция има от дълго време, като в началото се прилагаше всеки уикенд, след това разширен и за петъчния ден, когато страната празнува Празника на националния суверенитет и Деня на детето. Според ръководещите тези три дни не са задоволителни.

По време на цялостния локдаун хранителните магазини и пазарите ще работят от 10 ч. до 17 ч. от понеделник до събота. Гражданите ще могат да ги посещават единствено пеш. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР