Обявената във фалит хазартна компания на Васил Божков Ню геймс

...
Обявената във фалит хазартна компания на Васил Божков Ню геймс
Коментари Харесай

Българите са платили 2.66 милиарда лв. за лотарийните талони на Божков

Обявената във банкрут хазартна компания на Васил Божков " Ню геймс " дължи малко над 223 милиона лв. на страната поради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри. Такова е решението на столичния административен съд, написа Mediapool. Установеният дълг от хазартни такси е тъкмо 188 199 519 лв., а 34 991 384 лв. са лихви върху просрочените заплащания.

Спорът по делото е поради кашата в Закона за
хазарта, основана при ръководството на ГЕРБ. Тогава компаниите на Божков плащаха 20% върху получените комисионни, а Българският състезателен тотализатор - 15% върху направените залози.

Данните по делото са стряскащи за размера на лотарийния бизнес на Васил Божков и вманиачаването на популацията по талоните на " Националната
лотария " през този интервал.

За малко повече от четири години – сред 1 септември 2015 година и 31 декември 2019 година – на българския пазар са осъществени продажби на талони за близо 2.426 милиарда лв., излиза наяве единствено от това дело. От тези доходи комисионната (печалбата) за компанията на Васил Божков е гонила милиарда, достигайки 878 306 349 лева

" Ню геймс " е заплатила на страната 20% такса върху комисионната си, което е равно на 175.67 милиона лв., а трябвало да заплати 15% върху всичките продажби на билети, което се равнява на 364 милиона лв., излиза наяве от правосъдното решение.

Отделно, през август т.г. " Ню геймс " беше наказана от същия съд да заплати държавна такса върху продажба на лотарийни талони по други игри за над 232 милиона лв.. Така общата сума набъбва до колосалните 2.658 милиарда лв.. Това е равно на 0.5% от брутния вътрешен артикул на България за същия интервал от четири години и три месеца, по данни на Националния статистически институт.

Пред съда " Ню геймс " твърди, че ръководителят на Държавната комисия по
хазарта няма власт да начислява отговорности, а единствено да си желае парите, които хазартните компании са заявили, че дължат. Фирмата изяснява, че методът на заплащането е бил открит от самата комисия, която бе на послушание на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, и този метод на заплащане е бил спазван в продължение на четири години, преди комисията по хазарта да е решила, че желае доста повече пари за държавни такси.

Съдът изцяло отхвърля доводите на
лотарията на Божков. В правосъдното решение се напомня, че " Националната лотария " работи с закрепени авансово облаги, а не с комисионни.

Комисионата е възнаграждението, което се дължи на комисионера при посредничеството му за реализиране на комерсиална договорка. В случая обаче
лотарията няма по какъв начин да е посредник.

" Размерите на облагите са закрепени и не зависят от броя и цената на продадените талони, а цената им не може да бъде по-малко от 50 на 100 от общата стойност на талоните ", се споделя в правосъдното решение, което се базира на счетоводна експертиза..

" От разбора на цитираните правила следва еднопосочен извод, че лотарийната игра " Национална
лотария – моментни игри " (във всичките ѝ разновидности) е дължала държавна такса в размер на 15% от цената на направените залози ", се споделя в решението.

По двете правосъдни каузи, завършили на първа инстанция, е открито, че " Ню геймс " дължи на страната общо 270 милиона лв..

Сагата " Божков "

Сагата за към 700 млн. лева, за които страната твърди, че не са платени от компании на предприемача Васил Божков, стартира в края на 2019 година след сигнал от неговите съперници братя Найденови.

При неколкократни проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция Министерството на финансите откри, че при всички държавни управления от началото на 2014 година до края на 2019 година няколко
хазартни компании на Божков – " Еврофутбол ", " Ню Геймс ", " Национална лотария " и " Евробет ", са плащали нелегално занижен размер на държавната такса за хазарт. В резултат прокуратурата предприе огромна акция против крупния предприемач, който до оня миг беше в близки връзки с властта и на практика недостижим.

Повдигнати му бяха 19 обвинявания за всевъзможни закононарушения, в това число изнасилвания, само че той към този момент прозорливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт против Божков обаче и досега не е импортиран в съда.

Междувременно бизнесът на Божков с
лотариите бе закрит с промени в закона, които оповестиха лотарийните игри за държавен монопол. Лицензите на компаниите на Божков бяха отнети и досега той не е съумял да си ги върне. Неотдавна с дефинитивни решения на Върховен административен съд " Еврофутбол " и " Националната лотария "  загубиха възможностите си за връщане на отнетите хазартни лицензи.

Такса " управляваща shaika "

В началото на 2020 година, до момента в който управляващите и прокуратурата се надпреварваха с нови и нови обвинявания и искания против Божков, той предприе контраатака от Дубай, разкривайки по какъв начин е  " плащал 20% такса на ръководещата shaika ".

Божков разгласи, че е бил рекетиран от някогашния министър председател Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов, на които бил платил подкупи за над 60 млн. лева, като носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещаване във финансовото министерство.

Така Божков образно обясни по какъв начин Законът за
хазарта е бил изменен по този начин, че да има комфортни " малки врати " в полза на неговия бизнес, в подмяна на което той се е отчитал с пачки пред властта.

През юни 2020 година укриващият се в Дубай предприемач подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 милиона лв. на Борисов и Горанов, с цел да не се пречи на бизнеса му. Божков споделя, че може да потвърди това, в случай че бъде потърсен, само че основният прокурор Иван Гешев го пренебрегва с претекста, че няма да разяснява изявления на обвинени.

В последна сметка прокуратурата бе принудена да се заеме с проблема, само че защото по него нямаше никакво придвижване, някогашният министър председател Кирил Петков, откакто взе властта, през 2022 година персонално даде показания на държавното обвиняване. По този мотив Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха задържани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха противозаконни, а обвинявания против тримата и до през днешния ден не са повдигнати.

Междувременно Божков, дружно с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, влезе в санкционния лист на Съединени американски щати по Глобалния закон " Магнитски " заради  " значима корупция ". За разлика от Божков, против Пеевски няма подхванати никакви основни процесуални ограничения от страна на българската прокуратура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР