Обвиняват я, че е с фашистки възгледи, но тя отрича

...
Обвиняват я, че е с фашистки възгледи, но тя отрича
Коментари Харесай

Ако бях фашистка, щях да го кажа. Накъде тръгва Италия с Джорджа Мелони

Обвиняват я, че е с фашистки възгледи, само че тя отхвърля това. Джорджа Мелони е напът да стане първата жена министър председател на Италия откакто нейната дяснорадикална партия " Италиански братя " (Fratelli d'Italia) завоюва изборите.

Името „ Италиански братя " идва от първите думи на националния химн. На изборите партията получи 26% от гласовете. Това я трансформира в водач на десния алианс, който ще ръководи страната. В него вземат участие още дяснопопулистката партия „ Северна Лига “ на Матео Салвини и консервативната „ Напред, Италия " (Forza Italia) на Силвио Берлускони.

Взети дружно, трите партии завоюваха 44%, а това е с към 18% повече от Демократическата партия и нейните съдружници.

Това значи, че крайнодясната групировка " Италиански братя " чества двойна победа - един път на национално ниво като част от победилия десен алианс, а повторно - вътре в самия алианс, откакто завоюва на своя страна 7 млн. италианци от общо 12 млн., дали своят вот за десния блок.

Начело на групировката е 45-годишната Джорджа Мелони. Договорката сред нея, Салвини и Берлускони още преди вота беше, че водачът на партията в десния блок с най-вече гласове ще стане министър председател. След вота Берлускони сподели, че тя е неговото " идеологическо женско по-младо аз ".
 Матео Салвини, Силвио Берлускони и Джорджа Мелони по време на заключителния протест на предизборната акция
В своята тирада след успеха Мелони даде обещание, че националната еднаквост още веднъж ще играе значима роля за Италия.

" Голямата цел, която си поставихме, беше италианците още веднъж да се гордеят, че са италианци и да развяват нашия трибагреник “, сподели тя, откакто влезе в предизборната битка с популисткия девиз " Първо Италия и италианците! ".

Партията на Мелони беше облагодетелствана от обстоятелството, че е единствената, която в продължение на година и половина беше в съпротива. Тя не пожела да влезе в държавното управление на националното единение на Марио Драги.

Новият парламент ще бъде призован на 13 октомври. В долната му камара има общо 400 места, а дясната коалиция ще държи цели 237 от тях. В Сената, горната камара, десният блок ще има 115 от общо 200 места.

Мелони и Украйна
Въпреки своята популистка политическа платформа, Джорджа Мелони поддържа НАТО и европейските наказания против Русия поради войната в Украйна. Дори когато беше в съпротива, тя поддържа решението на премиера в оставка Марио Драги да изпрати оръжие на Киев, за разлика от Салвини и Берлускони.

Отношението й към войната е по-различно от това на Берлускони, който неотдавна сподели нещо, провокирало напрежение: че Путин е бил " подбуден " да нахлуе в Украйна, с цел да сложи " почтени хора " отпред. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвести, че Европа разполага с " инструментите " да се оправи с Италия, в случай че нещата тръгнат в " сложна посока ".

Мелони обаче очевидно не счита да тръгне натам. Веднага след изборите тя беше поздравена от украинския президент и му отговори по този начин:

" Уважаеми Зеленски , знаете, че можете да разчитате на нашата лоялна поддръжка за идеята на свободата на украинския народ. Бъдете мощен и запазете вярата си непоколебима! ".

На 4 октомври двамата организираха телефонен диалог, в който разискаха и поисканото от Киев участие на страната в НАТО. Зеленски предложения Мелони на посещаване в родината му.
Мелони и Европейски Съюз
Бъдещата италианска премиерка обаче не е по този начин единомислеща с Европа по всички въпроси. Тя приканва за промяна на Европейски Съюз, като упорства за по-малко администрация. Иска и прекъсване на миграцията. Някога говореше за излизане на Италия от еврозоната и даже от Европейски Съюз, само че в този момент единствено дава обещание да преформулира европейските контракти.

Тя приказва като крайните десници в Унгария и Франция. Това се схваща да вземем за пример по това нейно изречение: " Партито свърши. Италия ще стартира да пази националните си ползи, както вършат другите и след това ще търсим общи решения ".

Мелони е работила като секретар и преводач на депутати и партийци, тя няма огромен опит в стопанската система. Но към този момент сподели каква политика счита да води - да ревизира Плана за възобновяване и резистентност съгласно потребностите на страната, с цел да не се окаже Италия смазана от големия дълг, 9-те % инфлация и спада в производството. Мелони се базира на това, че и Португалия е поискала същото от Европейска комисия. Сумата по проекта е 200 милиарда евро.

В обществената сфера Мелони е консервативна. На един протест, извършен през 2019 година, тя се показа по този начин: " Аз съм Джорджа – аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка ". Мелони живее с ефирен публицист, с който имат 16-годишна щерка .

Думите й бързо се разпространиха, откакто бяха ремиксирани в ария с технобийтове.

Мелони се афишира за поощряване на раждаемостта, безвъзмездни детски градини и такива в огромните компании, както и за данъчни облекчения за фамилиите с деца.

Тя е срещу сурогатното майчинство за хомосексуални двойки и срещу осиновяването на деца от тях. Не поддържа и закон за узаконяване на еднополовите бракове.

Казва, че не би трансформирала законодателството, което разрешава на дамите да вършат аборт в Италия, въпреки да дава право на лекарите да откажат. Тя обаче дава обещание да работи за това дамите да не са принудени да вършат това по финансови аргументи.

Мелони се афишира против това битката с демографския срив да се води чрез миграцията. Настоява за горещи точки за мигранти в страните на генезис, където да бъдат обсъждани техните молби за леговище. Тя е и за блокиране на лодките с бежанци, които пробват да прекосят Средиземно море , като за задачата упорства за съглашение със северноафриканските страни.

В енергийната сфера Мелони е за дълготраен енергиен преход и увеличение на производството на сила от възобновими източници. Казва, че страната ще се бори за още по-голяма диверсификация на газовите източници, защото до момента е била мощно подвластна от Русия .

Обещава, че ще съблюдава уговорките, поети от Италия по отношение на климатичните промени, само че желае и тяхното актуализиране.
Коя е Мелони - фашистка или националпопулистка
Политици, анализатори и медии оповестиха Джорджа Мелони за почитател на Бенито Мусолини .

Мусолини е водач на Националната фашистка партия. Той ръководи Кралство Италия като министър-председател от 1922 до 1925 година, когато отхвърля демокрацията. После е отпред на Италия до 1943 година, откакто открива фашистка тирания. Той е съдружник на Адолф Хитлер. Разстрелян е от партизани през 1945 година, а тялото му е провесено надолу с главата на бензиностанция.

След изборите новинарският портал на CNN написа, че Италия ще има най-десния министър председател след Мусолини. Политици от немската дяснопопулистка „ Алтернатива за Германия “, френската „ Национален общ брой “ и полската „ Право и правдивост “ поздравиха Мелони за успеха.

Самата тя е почнала политическата си активност в неофашистки партии, само че дефинира себе си като реакционер. Казва, че в живота й няма нищо, за което би трябвало да се извинява.

" Италианската десница остави фашизма в историята още преди десетилетия ", сподели тя във видеообръщение в края на август.

Опонентите ѝя упрекват, че в никакъв случай не се е дистанцирала изрично от фашизма.
 Мелони откри доста почитатели със своето красноречие
Нейната групировка се обитава в Рим на формалния адрес на неофашистките партии от десетилетия - " Виа каузи Скрофа 39 " .

Мелони е казвала, че е горда, че седалището им е в историческа постройка. Самата тя дефинира Мусолини като " многопластова персона ", което подхранва изказванията за липса на решителност. Публично тя отхвърля идеализирането му, само че не е несъмнено дали го прави по разбиране или от предпочитание да промени имиджа на партията си.

Миналата година, когато се готвеше за изборите, тя предизвести своите съпартийци да се въздържат от екстремистки изявления, да не вършат препратки към фашизма и да се откажат от римския привет с вдигната дясна ръка, който припомня на жеста " Хайл Хитлер ". Тя явно се стреми към това да сътвори нов облик на партията си - да я извади от крайнодесния ъгъл и да я измести към консерватизма.

Родена през 1977 година, Мелони има крайни възгледи още като ученичка. Бъдещата й партия " Италиански братя " се корени в Италианското обществено придвижване (MSI), учредено през 1946 година от началника на канцеларията на последното държавно управление на Мусолини - Джорджо Алмиранте . Той се пробва да съживи фашизма и расизма в Италия.

Мелони става част от младежкото придвижване на групировката, когато тя се трансформира. През 1995 година, ръководена от авторитетния Джанфранко Фини, тя става партия " Национален алианс " , която се дистанцира от постфашистките си корени и се показва като по-умерена, националконсервативна.

Въпреки това, на 19-годишна възраст, агитирайки за крайнодясната групировка, тя споделя пред френска телевизия: " Мусолини е бил добър политик и всичко, което е правил, е било в името на Италия ".
 Джорджа Мелони поддържа унгарския министър председател Виктор Орбан в борбата му с Брюксел - среща сред двамата в Будапеща още през 2018 година
През 2006 година Мелони е определена за депутатка от " Националния алианс ". Тогава споделя в изявление: " Мусолини направи разнообразни неточности - расовите закони против евреите, оповестяването на война, властническия режим. В исторически проект той направи други неща, които бяха положителни, това обаче не го избавя ".

Две години по-късно тя става най-младата италианска министърка и единствено на 31 поема проблемите на младежта в държавното управление на Берлускони.

През 2012 година Мелони основава " Италиански братя " и става неин ръководител през 2014 година

Сега тя споделя, че в случай че е била изкушена от фашистката идеология, е щяла да го каже намерено. Неотдавна тя сподели пред английското издание " Спектейтър " :

" Когато основахме " Италиански братя ", ние създадохме тази партия като една десноцентристка мощ с високо вдигната глава. Когато аз съм нещо, аз го споделям намерено. Никога не го укривам. Ако бях фашистка, щях да го кажа. Аз в никакъв случай не съм говорила за фашизъм, тъй като не съм фашистка ".

Партията на Мелони обаче поддържа логото на следвоенните крайнодесни партии - трикольорния пламък, който е одобряван като огъня, който се поддържа пламнал на гроба на Мусолини, посещаван от негови почитатели. Тя твърди, че пламъкът няма нищо общо с фашизма, а символизира " признанието за пътя, извървян от демократичната десница през историята на републиката ".

Много италиански политици и интелектуалци, измежду които и сенаторката Лиляна Сегре, оживяла в нацистки концентрационен лагер, приканиха Мелони първо да промени логото и чак по-късно да твърди, че партията няма нищо общо с фашизма.

" Джорджа Мелони не желае да се откаже от признака, тъй като това е идентичността, от която не може да избяга - това е нейната младост. Но нейната партия не е фашистка ", споделят обаче други, като Джанлука Пасарели - професор по политически науки в римския университет " Сапиенца ", който се включи в полемиката пред Би Би Си.

" Фашизмът значи да получиш власт и да разрушиш системата. Тя няма да направи това и не би могла да го направи. Но в партията има крила, свързани с неофашисткото придвижване. Тя постоянно е играла по някакъв метод сред тях ", добави той.

Обратът в политиката на Италия наподобява не е инцидентен. Италианците претърпяват сложни стопански времена на фона на войната и енергийната рецесия в Европа. Почти половината от тях избраха да дадат доверието си на нов политически състезател, с вярата, че животът им ще се промени. Сред гласувалите за Джорджа Мелони се чуват даже такива гласове, съобщи БНР в репортаж от Рим :

" Честно казано не я проследявам доста, само че избирам коалиция с нейната партия отпред ".

" Не я одобрявам, само че от това имат потребност италианците. Те са глупави, това е страна на глупци ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР