Обвиняемият в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков декларира готовност да

...
Обвиняемият в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков декларира готовност да
Коментари Харесай

Васил Божков е готов да се върне в България, ако прокуратурата свали червената бюлетина

Обвиняемият в 19 закононарушения предприемач Васил Божков заявява подготвеност да се върне в България още на идващия ден, откакто прокуратурата смъкна алената бюлетина, с която го търси.

Божков даде видеоконференция от Дубай, с цел да разяснява събитията към задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Най-голям интерес предизвика въпросът по кое време Божков е давал показания пред Европейската прокуратура и пред българските национални управляващи. От думите му стана ясно, че е приказвал на 8 март пред европрокуратурата, а преди този момент е бил потърсен и разпитан от представител на Националната полиция. Именно тя по-късно задейства следствието против Борисов, Арнаудова и Горанов.

„ Европейската прокуратура ме откри и ме разпита. Там не съм споделил нищо по-различно от това, което има в сигнала. След това полицията ме откри, там също дадох сведения. Оттам-нататък очевидно органите са решили, че има сведения за закононарушение и са арестували Борисов, Горанов и Севда Арнаудова “, сподели Божков.

Той добави, че не е бил издирван от никого от България – нито от проверяващи, нито от представители на предходната или актуалната изпълнителна власт. Обясни и на кого и по какъв начин е плащал, с цел да бъде оставен на мира бизнесът му.

Основният % от парите, които е давал, по думите му е бил към някогашният финансов министър Владислав Горанов – 20% от годишната облага. На Севделина Арнаудова давал други суми, които тя идвала да вземе, изпратена от Бойко Борисов.

Бившият министър председател му споделил, че това са разпоредбите на среща в Бояна. „ Бойко взема решение, Бойко споделя, Бойко праща “ – по този начин изглеждала схемата, разказана от Божков.

Парите, които давал на Горанов, били в евро, а в левове или евро на Арнаудова.

Над Божков бил оказван напън, в това число да прави и други неща, измежду които да поеме издръжката на ФК Левски, както и да подписа рекламен контракт с Нова телевизия за реклама на хазарта

Разследваният предприемач твърди, че от 2017 година до края на 2019 година е предал на някогашния министър на финансите Владислав Горанов и на някогашния министър председател Бойко Борисов над 60 милиона лв. през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

По сигнал за изнудване преди седмица Министерство на вътрешните работи задържа за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Заради позволени процесуални нарушавания и липса на доказателства прокуратурата отхвърли да им повдигне обвиняване.

Тримата нападнаха в Административния съд – София град полицейското си задържане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР