Обвиненията са чудовищни. Големите германски автомобилни концерни изглежда са се

...
Обвиненията са чудовищни. Големите германски автомобилни концерни изглежда са се
Коментари Харесай

"Чудовищни измами" и "петно върху имиджа" - скандалът с германския автомобилен картел се разраства

Обвиненията са чудовищни. Големите немски автомобилни концерни наподобява са се договаряли да поддържат високи цени и да спъват някои софтуерни развития. При това с съвсем мафиотски способи, отбелязва " Дойче веле ", обобщавайки абсурда в немската автомобилна промишленост от последната седмица.

Списание " Шпигел " писа тези дни за скришен атомобилен картел сред " Фолксваген ", " Ауди ", " Порше ", БМВ и " Даймлер ", които още от 90-те години на предишния век се били договорили за единна политика във всички области на бъдещето развиване - във връзка с дизеловите и бензиновите мотори, спирачките, съединителите и предавателните кутии. Твърди се, че производителите са се договаряли между тях и за избора на снабдители, за цените на автомобилните елементи, за пречистването на отработените газове в дизеловите коли, както и за цените на новите модели коли.

Може да се окаже, че цялата работа е обвързвана и с настоящия скандал към дизеловите атомобили, в случай че се откри, че е имало сделки за потреблението на прекомерно дребни резервоари за карбамид (AdBlue). Това вещество има свойството дейно да извлича азотните оксиди от отработените газове. Ако всичките обвинявания бъдат доказани, ще се окаже, че е имало картелно съглашение, с което концерните са поддържали изкуствено високи цени за купувачите и изкуствено ниски цени за техните поддоставчици.

Според " Шпигел ", концернът " Фолксваген " преди към година и самичък е сезирал Службата за защита на конкуренцията със сигнал, в който се изказвало съмнение за " дейности, нарушаващи антимонополното законодателство. Концернът " Даймлер " също подал сходен сигнал, с който се самообвинява. Тази мярка, каквато има и в данъчната процедура, би го предпазила от санкции.

През последните години " Даймлер " най-малко частично се бил отдръпнал от тайните договаряния на огромните немски автомобилопроизводители, твърди " Зюддойче Цайтунг ", като се базира на информация от инсайдери. Това станало в резултат на гръмналия през 2011 година скандал за картела в производството на товарни коли. По това време Еврокомисията наложи на " Даймлер " сочно наказване от 1.1 милиарда евро поради незаконни сделки в тази сфера. Твърди се, че по-късно " Даймлер " последователно се дистанцирал от тайните съглашения с останалите производители.

Заподозрените отхвърлят и мълчат
В Брюксел сега към този момент текат инспекции за съществуването на картелни съглашения сред огромните немски концерни. Германската антимонополна работа също е получила информации за " възможни съглашения в региона на техниката сред немските автомобилостроители ". Според организация " Ройтерс ", следствията като цяло ще се поемат от Антимонополната работа на Европейски Съюз.
Засега най-малко забърканите немски концерни отхвърлят да са правили наказуеми действия. Шефът на " Даймлер " назова обвиняванията " спекулативни ". А БМВ разгласи, че изрично отхвърля " обинението, че резервоарите за карбамид са прекомерно дребни, заради което не могат да подсигуряват задоволително филтриране на отработените газове в колите от линията Евро-6-Дизел ". В известието на мюнхенския тръст се сподели още: " Автомобилите на БМВ-Груп не се подлагат на никакви операции и дават отговор на съответните законови правила ". Това се отнасяло и до дизеловите коли с марката на БМВ.

Автомобилният специалист Щефан Брацел от Центъра за авто мениджмънт предизвестява, че обвиняванията за възможни картелни съглашения не трябва да се отхвърлят с лека ръка. Подобни незаконни сделки биха представлявали необикновено тежък удар по доверието към немските автомобилостроители.

Възмущението в Германия, във всеки случай, е голямо. Представители на всички политически партии се изрекоха и молиха за строги следствия. Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц приказва за " чудовищни измами за сметка на купувачите и на поддоставчиците ". Шефът на парламентарната секта на ХДС Фолкер Каудер прикани автомобилната промишленост сама да направи нужното, с цел да " почисти петното от имиджа си ". Ако обиненията бъдат потвърдени, на концерните ще би трябвало да се покаже, че правото и законите важат за всички, в това число и за тях ", сподели Каудер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР