Обвиненият за бруталното насилие над 18-годишното момиче в Стара Загора

...
Обвиненият за бруталното насилие над 18-годишното момиче в Стара Загора
Коментари Харесай

Как хора с криминално минало стават охранители въпреки законовите разпоредби?

Обвиненият за бруталното принуждение над 18-годишното момиче в Стара Загора е работел нелегално като охранител. Георги Николаев има две влезнали в действие присъди за нанасяне на лека телесна щета, а Законът за частната охранителна активност изисква чисто правосъдно минало.

От охранителния отрасъл се разграничиха от Николаев и обявиха, че всеки, дръзнал да назначи на такава позиция човек, който не дава отговор на условията, рискува да се раздели с лиценза си. От сектора споделиха, че казусът в Стара Загора е по-скоро индивидуален и компаниите не биха рискували лиценза си с наемането на такива хора. Заявиха, че не всеки човек може да упражнява тази специалност, като едно от безусловно наложителните условия е чистото правосъдно минало. Това се потвърждава с нужната документи.



От камарата за защита и сигурност обаче считат, че може да се вкара в допълнение решето - акуратен психотест. Охрана у нас могат да упражняват единствено лицензирани компании. Например притежателите на нощни заведения не могат сами да назначават гардовете си, тъй като това е нелегално, в случай че самите те нямат лиценз. Как обаче човек с две присъди се оказа охранител в заведение - от сектора споделят, че няма такива систематични практики. А в Стара Загора кмет, шеф на полицията и представители на бизнеса със заведения към този момент се срещнаха. Там са отправени предизвестия за лишаване на разрешителни.



Георги Николаев - охранител, само че на мрачно. Това е следващият подробност за обвинявания за 400-те шева и раните от макетно ножче върху 18-годишно момиче. Оказа се, че досието му не е чисто, което пречи той законно да упражнява тази специалност. Тези данни провокираха среща сред локалната власт и представители на увеселителния бизнес в Стара Загора.



" Предупредихме, че в случай че при тях работят нерегламентирано охранители с престъпни прояви, ние ще отнемем разрешението за удължено работно време и на процедура те ще спрат да съществуват като такива клубове ", сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

" Не можем да го определим като длъжностно лице охранител. Един подобен случай хвърля сянка върху категорията охранители. Това момче най-вероятно, най-малко от информацията по медиите, най-вероятно е наето просто за бияч ", споделя Николета Атанасова - ръководител на Българската камара за защита и сигурност.

На процедура в случай че едно заведение няма лиценз за охранителна активност, то единствено не може да наеме гардове. Трябва да се обърне към лицензирана охранителна компания. Може обаче да наблюдава какви хора пазят реда в обекта.



" Работим с външна компания, която обезпечава защитата на нашите обекти, като сме подали условие какви желаеме да бъдат лицата, които са при нас вечер и охраняват всички заведения. Лицата да не са престъпно проявени, да не са съдени, да нямат неприятно досие ", уточни Венета Райнова - шеф на нощно заведение в Пловдив.

А в досието на всеки охранител би трябвало да участват удостоверение за съдимост, медицински, както и документ за приключен специфичен курс.

" Имаме всяка седмица най-малко по веднъж инспекция от полицията, където се ревизира безусловно всеки един охранител, записват му се данните, персонална карта, ЕГН, след което представителите на Министерство на вътрешните работи идват в офиса ни, където ревизират техните досиета и документи ", споделя Александър Апостолов - шеф на охранителна компания в Пловдив.



" Ако един човек не може да потвърди, че няма висящи производства, че не е бил осъждан, той не може да работи като охранител. Той би трябвало също по този начин да е физически и душевен здрав, което се потвърждава с нужните документи и да работи на главен трудов контракт, тъй като в противоположен случай могат да лишават лиценза на компанията, която го е наела ", съобщи Николета Атанасова - ръководител на Българската камара за защита и сигурност.

Това обаче не е първият проблем с принуждение от страна на охранител от последните години, който потресе обществото. Такива са случаите с, умъртвил приятелката си и едногодишното им дете,, който през 2018 година стреля против деца, както и случая от 2021 година, когато в метрото на Летище София.



Според сектора тези случаи са единични, само че може да бъде върната добра процедура в закона за частната охранителна активност, отпаднала преди години.

" Тогава с цел да бъдеш охранител, трябваше да минеш на и на тест при психолог дали си приспособен за длъжността, за този вид работа - податливост към експанзия, към принуждение, към корупция също. Сега психическата склонност е доколкото в психодиспансера няма регистрация. Обикновено психиатърът задава въпроса " Употребявате ли алкохол и опиати " и при отговор не се дава уверение ", уточни Николета Атанасова

Според Атанасова въпреки и на доста места официална, практиката с теста е била потребна като в допълнение решето хора, склонни към експанзия, да не бъдат допускани до специалността.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР