Обвинението срещу Джорджия и историята след Гражданската война ясно показват: действията на Тръмп вече го дисквалифицираха от президентския пост

...
След три обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп, четвъртото в
Коментари Харесай

След три обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп, четвъртото в Джорджия дойде не като изненада, а като мощно изложение на обхвата на усилията на Тръмп да остане на власт въпреки загубата на президентските избори през 2020 г.

Нова консервативна правна наука пояснява как и защо тези действия – които бяха наблюдавани от обществеността в продължение на много месеци – дисквалифицират Тръмп да не бъде отново президент. И нашият прочит на обвинителния акт в Джорджия, като ние самите дългогодишни адвокати, показва защо и как тази дисквалификация може да бъде приложена в действие.

Ключът към всичко това е 14-та поправка на Конституцията, която гласи, че „ Никое лице няма да... заема каквато и да е длъжност в Съединените щати... което, след като е положило преди това клетва... да подкрепя Конституцията на Съединените щати, не е участвало в въстание или бунт срещу същата, или е оказвало помощ или утеха на нейните врагове .” Тръмп положи тази клетва при встъпването си в длъжност на 20 януари 2017 г.

Както обвинението на Тръмп срещу Джорджия, така и федералното му обвинение във Вашингтон, окръг Колумбия, цитират до голяма степен публична информация – и някои наскоро открити материали – за да изложат точно как той участва в усилията да се бунтува срещу Конституцията и търси и дава помощ и утеха на други, които също го правят.

Правните учени Уилям Бауд и Майкъл Стоукс Полсен, самите консерватори и членове на консервативното федералистко общество , наскоро публикуваха документ, в който се заявява, че съгласно 14-та поправка действията на Тръмп го правят недопустим да заема длъжност.

Ние вярваме, че обвинителният акт срещу Джорджия предоставя дори повече подробности от по-ранното федерално за това как действията на Тръмп вече са дисквалифицирали го от длъжност и показва начин да го предпазим от гласуването през 2024 г.

Дисквалификацията е автоматична

Поддръжниците на Тръмп може да твърдят, че дисквалифицирането му би било несправедливо без съдебен процес и присъда обвинителният акт от 6 януари и може би обвиненията в Джорджия.

Но Бауд и Полсен, използвайки оригинално тълкуване – тълкувателната теория за избора на могъщото федералистко общество и консервативните съдебни служители на Тръмп, което придава пълен смисъл на действителен, оригинален текст на Конституцията – демонстрира, че не е необходимо съдебно производство. Те казват, че дисквалификацията е автоматична или това, което в правния свят е известно като „самоизпълняващо се“.

Последни публични коментари от либералния конституционен учен Лорънс Трайб и консервативния юрист и бивш федерален съдия Майкъл Лутиг – който характеризира събития преди, по време и след 6 януари като „обявената война на Тръмп на американската демокрация“ – предполагат възникващ двупартиен консенсус в подкрепа на Боде и Полсен.

Подкрепено от историята

Това не е теоретична част от техническото право. Тази разпоредба на 14-та поправка всъщност беше широко използвана след Гражданската война, за да попречи на бивши лидери на Конфедерацията да служат във федералното правителство, без да бъдат съдени или осъдени за каквото и да е престъпление.

Малко бивши конфедерати бяха обвинени с престъпления, свързани с отцепване, бунт и открита война срещу Съединените щати. И повечето бяха помилвани със заповеди, издадени от президента Андрю Джонсън.

Но въпреки че нямаха съответни присъди, бившите конфедерати всъщност бяха лишени от длъжност в САЩ.

През декември 1865 г. , няколко, които не са нито осъдени, нито помилвани, се опитаха да претендират за места в Камарата на представителите на САЩ. Но служителят в Камарата отказа да ги закълне. Беше необходим акт на Конгреса – Законът за амнистията от 1872 г. – за да възстанови по-късно правата им да заемат длъжност.

Няма изискване в Конституцията да се налага дисквалификация чрез всеки конкретен процес – само че се отнася за хора, които предприемат определени действия срещу Конституцията.

Път през щатите

За САЩ през 2023 г. смятаме, че е най-реалистичният път прилагането на забраната на 14-та поправка за второ президентство на Тръмп е чрез щатските изборни органи. Тук идва обвинителният акт в Джорджия.

Щатските изборни служители биха могли сами или в отговор на петиция на гражданин на този щат да откажат на Тръмп място в бюлетината за 2024 г. поради автоматичната дисквалификация на 14-та поправка.

Тръмп със сигурност ще оспори този ход във федералния съд. Но неотдавнашното производство за дисквалификация срещу бившия конгресмен от Северна Каролина Мадисън Которн предоставя пътна карта и обвързващ правен прецедент, потвърждаващ 14-та поправка като валидно правно основание за дисквалификация на кандидат за федерален пост.

Обвинението срещу Тръмп в Джорджия и съюзници изчерпателно описва обширни актове на лъжа, манипулация и заплахи срещу длъжностни лица в Грузия, както и измамна фалшива избирателна схема за незаконно подкопаване на легитимното преброяване на президентските гласове в Джорджия през 2020 г. и произтичащото от това сертифициране на избирателите.

Провалът на Тръмп да постигне това, което е равносилно на преврат в Джорджия и други въртящи се щати, подготви почвата за насилственото въстание от 6 януари 2021 г., което се опитваше да постигне същия резултат – измамно поставяне на Тръмп за втори мандат.

В Всъщност схемата в Джорджия е включена във федералното обвинение на специалния прокурор Джак Смит като един от методите и средствата за „подпомагане“ на по-голямата федерална конспирация от 6 януари срещу Съединените щати.

Боуд и Полсън признават, че „въстание и бунт“ традиционно се свързват с насилствена или насилствена опозиция. Но ние виждаме по-широкия набор от действия на Тръмп и неговите съюзници за подкопаване на конституцията – преброяването на гласовете в Джорджия и схемата за фалшиви избиратели, включително – като част от политически преврат. Това беше бунт.

Грузия като лидер

И така, какво прави схемата и обвинението в Джорджия убедителни за целите на дисквалифицирането на Тръмп от изборите в Джорджия през 2024 г.?

Има най-малко шест аспекта, разкрити в последното обвинение, които според нас оправдават Джорджия – съгласно Раздел 3 от Четиринадесетата поправка след Гражданската война – да не допуска Тръмп до гласуването:

Схемата за рекет беше многостранен опит за подкопаване Собствената част на Грузия от изборния процес през 2020 г.;

Длъжностните лица в получателя на неуспешната схема за рекет бяха избрани и назначени служители на Грузия. …

… чиито действия за отхвърляне на подривна дейност при изборите потвърдиха собствените им клетви да спазват конституцията и законите на Съединените щати, както и на Джорджия;

Повечето от тези служители бяха и са републиканци – включително държавния секретар Брад Рафенсбергер, губернатора Брайън Кемп и бившия вице-губернатор Джеф Дънкан;

Тези длъжностни лица през 2024 г., както и през 2020 г., колективно ще определят кой е квалифициран да участва в президентските избори на Джорджия; и

Свидетелските показания на тези длъжностни лица и свързаните с тях доказателства са в основата на доказателството по делото за рекет в Джорджия срещу Тръмп.

С други думи, доказателствата за осъждането на Тръмп в Случаят с рекета в Джорджия е същото доказателство, идващо от същите длъжностни лица в Джорджия, които ще участват в определянето дали съгласно 14-та поправка Тръмп отговаря на изискванията да участва в президентските избори през 2024 г. или не.

Little ако са необходими допълнителни доказателства или процедури. Официалните лица в Джорджия вече притежават тези доказателства, защото голяма част от тях идват от тях. Те не се нуждаят от съдебен процес, за да установят това, което вече знаят.

Как би могъл Тръмп да избегне това? Една бърза дата за съдебен процес в Атланта с оправдателна присъда по всички обвинения може да го направи, но това противоречи на стратегията му да отложи всички висящи наказателни дела до след изборите през 2024 г.

Без предизборен процес ще има вероятно няма да има Тръмп на изборите в Джорджия през 2024 г. и няма шанс той да спечели гласовете на избирателната колегия в Джорджия през 2024 г.

След като Джорджия го забрани, други щати може да последват. Това би оставило Тръмп без начин да се появи достоверно в бюлетината във всичките 50 щата, което не му дава шанс да спечели електоралните гласове, необходими, за да претендира за Белия дом.

Тази статия е препубликувана от The Conversation, независим новинарски сайт с нестопанска цел, посветен на споделянето на идеи от академични експерти. Разговорът е надеждна новина от експерти, от независима организация с нестопанска цел. Изпробвайте нашите безплатни бюлетини.

Написано е от: Джоузеф Фъргюсън, Университет Лойола Чикаго и Томас А. Дъркин, Университет Лойола Чикаго.

Прочетете повече:

Свободата на словото на Тръмп е изправена пред определени от съда ограничения, както на всеки друг обвиняем – 2 професори по право обясняват защо и как адвокатите на Тръмп също трябва да се пазят

Обвинението на Тръмп от Грузия е потвърждение на правата на държавите, любима кауза на републиканците от Рейгън насам не са разкрили съответни връзки извън академичното си назначение.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР