Обвинение се подвига след събиране на достатъчно доказателства за виновността

...
Обвинение се подвига след събиране на достатъчно доказателства за виновността
Коментари Харесай

Прокуратурата за делото „Булгаргаз“: Изпълнителната власт няма право да оказва влияние

Обвинение се подвига след събиране на задоволително доказателства за виновността на разположение. Преценката се прави от наблюдаващия делото прокурор. Представители на изпълнителната власт нямат право да оказват въздействие и да се намесват при образуването на тази преценка. Това съобщи Чавдар Пастованов – прокурор в Софийска градска прокуратура на брифинг от прокуратурата в отговор на брифинга на премиера Кирил Петков от през вчерашния ден.

Не може да се оказва непосредствено или косвено въздействие върху преценката кой и по кое време да бъде притеглен като обвинен. Изпълнителната власт посредством медийни изявления оказва косвено въздействие по случая " Булгаргаз ", уточни Чавдар Пастованов.

Т. нар дело " Булгаргаз " е формирано на 28 януари 2022 година от чиновници на ГДНП.  Делото е формирано за две длъжностни закононарушения -  едното е за длъжностни лица от КЕВР, които не са изпълнили или са нарушили своите служебни отговорности, а другото е така наречен неизгодна договорка за длъжностни лица от " Булгаргаз ". Това сподели наблюдаващият прокурор Мариян Александров.

Голяма част от конфискуваните материали от Министерство на вътрешните работи, както и получени от ДАНС документи от " Булгаргаз " и други търговски сдружения, към момента не са ни предоставени. По тази причина прокурорите започнаха да правят процесуално-следствени дейности, уточни той.

" Двете закононарушения са формирани по главните сформира без никаква конкретика от страна на проверяващите служители на реда. От материалите може да създадем извода, че предметът на следствието така наречен неизгодна договорка касае продажбите на остатъци на газ на двете лицензирани тържища. От разпити на очевидци ние сме открили следното: Двете тържища - държавната " Газов Хъб Балкан " и частната „ Българска енергийна комерсиална платформа “ АД - двете са лицензирани от КЕВР - няма обвързване чиновниците на " Булгаргаз " да вземат участие единствено на една от двете тържища. Разликата сред двете е, че частната борса дава гаранция за възнаграждение на сумите по покупко-продажбите т.е преди да бъде подписана договорката купувачът превежда 100% предплатено сумата по сметка на борсата. След подписване на договорката е невероятно отричане или вреда за продавача. При държавната борса такава гаранция няма ", изясни прокурор Александров.

" Тези покупко-продажби се подписват от чиновници на " Булгаргаз ". Сделките при тези тържища са анонимни. Продавачът и купувачът схващат кой кой е след погашение на сумата по договорката. След подписване на договорката само двете страни схващат, че са част от тази договорка ", добави Александров.



Вътрешният пазар включва контролиран пазар – това са топлофикация и газоразпределителните сдружения и свободен пазар – промишленост, директно присъединена към газоразпределителната мрежа, както и всички поръчки по Газ Релийз прогама (програма за освобождение на количества). Нуждите на вътрешния пазар се удовлетворяват от „ Булгаргаз “ ЕАД, като цените на този пазар са законово избрани в Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ, издадена от ръководителя на КЕВР. Тази цена не зависи от решения на управителните органи на „ Булгаргаз “ ЕАД, а следва условията на Наредбата. Задължение на КЕВР е да следи дали цената на контролирания пазар е избрана съгласно цитираните нормативни условия.

След като удовлетвори потребностите на „ вътрешния пазар “, сдружението може да изнесе остатъчните количества газ на една от двете лицензирани тържища – държавна и частна. Частната борса е лицензирана от КЕВР през м. март 2021 година и оперира от м. май 2021 година Цената и на двете тържища се дефинира по борсови правила, тя е динамична и се трансформира в рамките даже дневно. „ Булгаргаз “ ЕАД няма обвързване да изнася остатъчните количества газ на борсата и в частност няма обвързване да ги изнася на държавната борса. Изпълнителният шеф на сдружението и членовете на Борда на шефовете не реализират тези покупко-продажби и нямат отношение към тях. Сделките се реализират от лицензирани чиновници на „ Булгаргаз “ ЕАД, които са обособени в търговски/оперативен отдел на сдружението и въпреки да работят по написани правила, имат оперативна автономия при търговията на борсата и имат правото да подписват борсови покупко-продажби. Цената, на която „ Булгаргаз “ ЕАД продава свободните количества газ на борсата, е по-висока от цената на вътрешния пазар, вследствие на което сдружението генерира облага.

Изнасянето на остатъчните количества газ на борсата не въздейства на цената на газа за вътрешния пазар, като нито я понижава, нито я усилва, защото покупко-продажбите на борсата се подписват през месеца на доставка, когато цената за вътрешния пазар към този момент е одобрена от КЕВР и се ползва на процедура. С други думи, няма по какъв начин цената на покупко-продажбите на борсата да повлияе на цената на газта за потребителите, защото борсовата търговия се явява една следваща ценообразуването за потребителите активност.

Сделките на проведения борсов пазар генерират позитивен финансов резултат за „ Булгаргаз “ ЕАД, т.е. генерират облага, която спомага на сдружението да заплаща отговорностите си към своите снабдители. Този позитивен финансов резултат се отразява в годишния финансов резултат и счетоводен баланс на сдружението и най-после на годината след одитна инспекция отива под формата на дял към едноличния притежател на сдружението – Българския енергиен холдинг (БЕХ), откъдето косвено след това се влива в държавния бюджет.

Причината за сключването на разследваните покупко-продажби на проведения борсов пазар е бил отчет от управителните длъжностни лица в „ Булгаргаз “ ЕАД до изпълнителния шеф, според който отчет „ Булгаргаз “ ЕАД е щяло да претърпи огромна финансова загуба от неустойки към своите снабдители, дължими от неприети минимални годишни количества по дълготрайните контракти с доставчиците поради по-малко декларираните количества от клиенти на сдружението. С други думи, „ Булгаргаз “ ЕАД е трябвало да одобри от доставчиците си количества, които не може да осъществя на вътрешния пазар. В случай, че не одобри тези количества от доставчиците си, ще следва да им заплати съществени неустойки. Поради това с отчета е било препоръчано на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД остатъчните количества газ да бъдат изнесени за продажба на проведения борсов пазар, което е било сторено. В резултат освен са били избегнати загуби, само че и е била генерирана облага.

Предвид изложеното към сегашния миг не са събрани и предоставени от Министерство на вътрешните работи задоволително доказателства за покачване на обвиняване на съответно длъжностно лице за осъществено закононарушение от общ темперамент. От събрания досега доказателствен материал не се открива, че продажбите на остатъците на газ на борсата въздействат върху цената на газта за крайния консуматор.

Разследването по делото продължава , като се правят дейни дейности персонално от наблюдаващите прокурори за събиране и инспекция на доказателства и са дадени съответни инструкции на проверяващите служители на реда при ГДНП.
Ако в хода на следствието бъдат събрани задоволително доказателства според член 219, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за виновността на несъмнено длъжностно лице за осъществено закононарушение от общ темперамент, те ще бъдат преценени от екипа наблюдаващи прокурори с оглед привличане на лицето като обвинен. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР