Обучение на представители на контролиращите лица на тема: Законодателни изисквания

...
Обучение на представители на контролиращите лица на тема: Законодателни изисквания
Коментари Харесай

Обучение на контролиращи лица за биологично производство се проведе в Министерството на земеделието

Обучение на представители на контролиращите лица на тематика: „ Законодателни условия в биологичното произвеждане “ се организира в Министерството на земеделието. Нормативната рамка за бранша беше показана от специалисти от дирекция „ Биологично произвеждане “.

Целта бе да се покачат знанията и уменията на всички страни, виновни за използване на Регламент (ЕС) 2018/848 по отношение на биологичното произвеждане с фокус върху контрола за инспекция на сходството на биологично създадените артикули със законодателните условия.

Представените тематики включваха още промените в националната нормативна уредба – Наредба № 5 от 2018 година за използване на разпоредбите на биологично произвеждане, етикетиране и надзор, и за издаване на позволение за контролна активност за съблюдаване на разпоредбите на биологичното произвеждане, както и за следващ формален контрол върху контролиращите лица. Разгледани бяха въпроси за издаването на дерогации, Методиката за оценка на риска за вероятността от противоречие, планирането на контрола.

Презентирана бе и създадената от дирекция „ Биологично произвеждане “ база данни, която дава опция на операторите гратис и обществено на Интернет страницата на МЗм да разгласят информация за създадените или отгледани по биологичен метод растения, животни или аквакултури, които могат да бъдат пуснати на пазара.

Бяха разисквани на практика въпроси и проблеми, решението на които мина с дейното присъединяване на контролиращите лица.

В края на двудневния семинар шефът на дирекция „ Биологично произвеждане “ Антоан Чаракчиев увери участниците, че и в бъдеще ще продължи самодейността за сходни обучителни събития, като задачата е да се покачват успеваемостта и качеството на формалния надзор, осъществяван от контролиращите лица, което от своя страна ще усили доверието на потребителите в биологичното произвеждане.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР