Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с

...
Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с
Коментари Харесай

Двоен скок в цените на жилищата! Пловдив втори сред градовет...

Общото нарастване на цената на парцелите в страната е с над 41% за интервал от пет години, написа trud.bg.

Най-голям е растежът на жилищата в София, където повишаването е с близо 59%. Това подрежда столицата преди всичко измежду градовете в страната с над 120 хиляди поданици в ранглиста за повишаване на парцелите. Цените на жилищата ново строителство в София през четвъртото тримесечие на предходната година са с 51,4% по-високи по отношение на 2015 година, демонстрират данни на Националния статистически институт. При съществуващите жилища повишаването за същия интервал е много по-голямо - с 61,9%. Така столицата държи и първото място по повишаване на старите жилища. Данните за подобен дълъг интервал от време демонстрират, че в София има съществено търсене както на ново строителство, по този начин и на съществуващи къщи и жилища.

На второ място измежду шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с покачване на цените на парцелите с 52% за интервал от пет години. За разлика от София, в града под тепетата повишаването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите жилища в Пловдив е с 54,6% по отношение на 2015 година Жилищата в съществуващи здания в града под тепетата за същия интервал са поскъпнали с 51,5%.

При новото строителство Пловдив изпреварва София с растеж на цените от 54,6% за пет години.

Челната четворка на огромните градове с най-бързо поскъпващи парцели се добавя от Стара Загора и Русе, където повишаването на цените за интервала е с близки темпове - с 40-42%. Все отново с дребна преднина на трето място в общата ранглиста е Стара Загора (+42,2%), следвана от Русе (+39,6%). Но за всеки от двата града има основна разлика сред придвижването на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора доста по-голямо е повишаването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва даже София и се подрежда на второ място в класацията след Пловдив. При новото строителство придвижването на цените доста зависи от това какъв брой нови здания излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от вида строителство - дали е първокласен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите жилища да са поскъпнали повече в сравнение с в София, макар че търсенето на жилища в столицата е най-голямо поради бързото разгръщане на града. При съществуващите жилища в Стара Загора повишаването на цените също е съществено - с 38,4%, сочат данните на националната статистика.

В Русе обстановката е друга - жилищата в съществуващи здания са поскъпнали с 42% за интервала, до момента в който при новите повишаването на цените е доста по-малко - с 23,6%.

Варна остава на пето място в класацията с повишаване на жилищата с 32,1% за пет години. Във Варна новите жилища са поскъпнали с 22,6% за интервала, а при съществуващите повишаването на цените е доста по-голямо - с 37,8%. Като в данните на Национален статистически институт не са включени покупко-продажбите с парцели в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за повишаване на парцелите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нарастнали приблизително с 25,7% по отношение на 2015 година, демонстрират данните на Национален статистически институт. При новите жилища повишаването е единствено с 16%, само че при жилищата в съществуващи здания покачването на цените е много по-голямо - с близо 35%.

Общо за страната жилищата за интервала са поскъпнали с 41,2% като при придвижването на цените на новото и остарялото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в остарели здания са поскъпнали с 44,3%, а растежът на цените на новото строителство е с 36%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР