Общото събрание на Турция, където управляващият алианс на президента Тайип

...
Общото събрание на Турция, където управляващият алианс на президента Тайип
Коментари Харесай

Турският парламент се събира. Ще падне ли пречката пред членствот...

Общото заседание на Турция, където ръководещият алианс на президента Тайип Ердоган има болшинство, би трябвало да гласоподава молбата на Швеция към 20 месеца откакто Стокхолм, дружно с Финландия, въобще изиска да се причисли към НАТО. Дълго време Турция бе срещу включването на Швеция във военния пакт поради неналичието на ограничения против ПКК (Кюрдска работническа партия), оповестена за терористична организация от Анкара, Съединени американски щати и Европейски Съюз. Турция прикани Стокхолм да втвърди позицията си по отношение на локалните членове на ПКК. В отговор Стокхолм показа нов законопроект за битка с тероризма, който направи участието в терористична организация нелегално. 

Освен това обаче Турция направи опит да извие ръцете на Съединени американски щати за придобиването на F-16. Белият дом поддържа продажбата, макар че няма ясна времева рамка, в която Конгресът на Съединени американски щати да я утвърди. Турция обаче среща известна съпротива в Конгреса поради забавянето на разширението на НАТО и проблемите с човешките права.

Парламентарната комисия по външните работи утвърди кандидатурата предишния месец, като ръководещата партия на Ердоган, националистическите съдружници MHP и главната опозиционна CHP я поддържаха. Опозиционните националистически и ислямистки партии го отхвърлиха.

След като Народното събрание утвърди присъединението на Швеция към НАТО, се чака президентът Реджеп Ердоган да го ратифицира до дни. Така Унгария ще остане единствената страна-членка, която не е одобрила присъединението на Швеция. Унгария съобщи, че има вяра, че участието в НАТО " не е приоритет " за Швеция въз основа на нейните дейности.

Турция и Унгария поддържат по-добри връзки с Русия, в сравнение с други членове на ръководената от Съединени американски щати Организация на Северноатлантическия контракт.

Въпреки че се опълчва на нахлуването на Русия в Украйна, Турция подлага на критика западните наказания против Москва, която предизвести, че ще отговори, в случай че НАТО укрепи военната инфраструктура в двете скандинавски страни.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР