Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) при остро обръщение

...
Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК) при остро обръщение
Коментари Харесай

Софийските адвокати реагираха остро срещу квалификации на Борисов

Общото заседание на Софийската адвокатска гилдия (САК) при остро послание поради думи на Бойко Борисов и решение на Народно събрание, прокарано и признато с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи,

От два дни премиерът в оставка Бойко Борисов повтаря лъжата, че " юристите на мутрите ще привикват и мачкат висшите съдии и обвинител №1 ". Както е известно, първичното предложение беше за от време на време чуване единствено на основния прокурор, само че по гледище на Движение за права и свободи и с поддръжката на ГЕРБ и Българска социалистическа партия беше признато, че правната комисия ще вика и ръководителите на двете висши съдилища.

Отвореното писмо е гласувано от Софийския адвокатски съвет и беше изчетено през днешния ден от зам.-председателя му Жана Кисьова, а по-късно подкрепено от всички присъстващи на Общото заседание. Тя уточни, че двете събития, станали мотив за него, слагат под въпрос върховенството на правото и адвокатурата не може да бъде безучастна и би трябвало да вземе отношение и да приказва високо и ясно.

„ С актуалното отворено писмо показваме позицията си като български юристи и членове на Софийски адвокатски съвет по отношение на продължаващото принизяване на адвокатската специалност и общественост, продължаващото неуважение на Конституцията и законите в страната, потъпкването на правото и независимостта на правосъдната система “, декларират столичните юристи.

В отвореното писмо се показва, че до момента в който чуването на основния прокурор намира опора в Конституцията (чл.84 от Конституцията планува, че Народното събрание може да изслушва и приема и отчети на основния прокурор за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика), то това на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) я нарушава. Адвокатите акцентират, че е неприемливо да се упражнява парламентарен надзор над представители на съда, а Народно събрание може да ги изслушва единствено при разискването и приемането на годишните отчети за активността на съдилищата.

САК приказва за продължаващо принизяване на адвокатската специалност и общественост. „ Твърдо се противопоставяме на основаването на социална настройка за обвързване на юристите с незаконни ползи “, съобщи колегията във връзка на думите на премиера в оставка и посочи, че внушението, че юристите целят мачкана на представителите на съда и прокуратурата, е директно и необмислено посягане против цялата адвокатура.

В отвореното писмо се припомня, че на юриста се дължи почитание и подпомагане като на арбитър, а също така юристите, които са станали депутати, не работят в Народно събрание като юристи, а като избраници на народа.

А за думите на Бойко Борисов се декларира: „ Това са следващите общи квалификации за юристите, чиято конституционно прогласена задача е отбрана на правата на жителите и юридическите лица. Нещо повече не се регистрира елементарният факт, че сътрудниците юристи поели публичен ангажимент и служба като депутати, са избраници на народа и не работят в качеството си на юристи в границите на активността си като народни представители “.

Обръщението приключва със специфичен апел към Висшия адвокатски съвет (ВАдС): „ Приветстваме включването на от ден на ден адвокати и юристи в законотворческата активност и предлагаме на Висшия адвокатски съвет да предприеме от името на всички юристи дейности за отбрана на професионалната им известност и чест, за ангажиране отговорността на лицата, които петнят репутацията на една цяла общественост високо образовани експерти “.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР