Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който

...
Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН утвърди пакта за миграцията

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе признат в Маракеш предходната седмица, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Това е първият интернационален документ по казуса с миграцията. Той не е правно обвързващ.

Пактът бе признат със 152 гласа " за ". Против гласоподаваха пет страни - Съединени американски щати, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 страни, измежду които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия.

На конференцията в Маракеш на 10 декември пактът бе утвърден от 164 страни, отбелязва АП.

Белгия гласоподава в поддръжка на пакта, макар че той провокира отдръпването на една от партиите в ръководещата коалиция и това докара до оставката на премиера Шарл Мишел.

Бразилия пък разгласи, че ще се отдръпна от пакта щом определеният за президент Жаир Болсонаро встъпи в служба на 1 януари.

Съединени американски щати отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва световното ръководство за сметка на националните закони и ползи на обособените страни. Унгария пък съобщи, че пактът е небалансиран и е ориентиран в поддръжка на миграцията.
В изказване преди гласуването председателката на Общото заседание на Организация на обединените нации Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор подсети, че този документ няма законово обвързваща мощ и не нарушава суверенитета на никоя страна.

Глобалният пакт на Организация на обединените нации за миграцията изброява редица правила - отбрана на човешките права, отбрана на децата, признание на националния суверенитет и други. Той предлага разнообразни разновидности на съдействие като продан на информация и експертиза и интеграция на мигрантите. Пактът приканва за възбрана на голословни арестувания и позволява арести единствено като последна мярка.

258 милиона души по света са в непрекъсната подвижност или мигранти, което е 3,4 % от популацията на Земята. Над 80 % от напредванията от една страна в друга се правят законно. По данни на Организация на обединените нации повече от 60 000 незаконни мигранти са починали от 2000 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР