Общото събрание на ООН прие резолюция, с която осъди руските

...
Общото събрание на ООН прие резолюция, с която осъди руските
Коментари Харесай

Резолюция на ООН: 143 подкрепиха документа, осъждащ руската анексия на части от Украйна


Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която осъди съветските опити за анексиране на четири области в Украйна. Това е най-голямата до момента демонстрация на поддръжка за Украйна от страна на Световната организация, която приканва.

С голямо болшинство 143 страни от общо 193 гласоподаваха в поддръжка на резолюцията. Заседанието на Организация на обединените нации е изключително и е отговор на интернационалната общественост, откакто предишния месец Русия разгласи анексирането на четири отчасти окупирани района в Източна и Южна Украйна, след провеждането на референдуми в тях.

Украйна и нейните съдружници отхвърлиха референдумите и ги дефинираха като противозаконни.

Само пет страни, в това число Русия, гласоподаваха срещу резолюцията - измежду тях още Сирия, Северна Корея и Беларус. Други 35 се въздържаха - измежду тях Китай и Индия, две от най-влиятелните страни в света, които поддържат връзки с Русия.

„ Това, което е доста неприятно за Русия е, че има единствено четири страни, които са на тяхна страна. Мисля, че останалите направиха верния избор да защитят правилата на хартата на Организация на обединените нации “, сподели Сергий Кислица, непрекъснат представител на Украйна в Организация на обединените нации.

„ Днес на Общото заседание беше показан политизиран и намерено провокативен документ “, съобщи Василий Небензя, непрекъснат представител на Руската федерация в Организация на обединените нации.

Резолюцията приканва Кремъл да анулира анексирането на отчасти окупираните области.

„ Нашето обръщение е мощно и ясно. Няма значение дали сте огромна или дребна, богата или бедна, остаряла или нова страна Ако сте член на Организация на обединените нации, вашите граници са ваши и са предпазени от интернационалното право “, изясни Линда Томас- Грийнфилд, непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

Резолюцията не е обвързваща по силата на интернационалното право, само че се смята за явен политически сигнал и разкрива интернационалната изолираност на Москва.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР