Общото събрание на ООН иска глобални действия за бърз разработване

...
Общото събрание на ООН иска глобални действия за бърз разработване
Коментари Харесай

ООН призова света да се забърза с лекарства, оборудване и ваксини

Общото заседание на Организация на обединените нации желае световни дейности за бърз създаване и достъпа до медикаменти, ваксини и съоръжение за битка с пандемията, до момента в който Световната здравна организация предизвести, че бързането в облекчение на ограниченията може да докара до обновяване на болестта, оповестява АП.

Резолюцията на Организация на обединените нации изисква генералният секретар Антонио Гутериш да работи със СЗО и да направи рекомендации, с цел да се подсигурява, че всички хора имат обективен и своевременен достъп до проби, медицински консумативи, медикаменти и бъдещи ваксини, изключително в разрастващите се страни.

Африканските представители се изрекоха за нуждата от медицински доставки на континента, където здравните системи и в предишното са незадоволително финансирани и ще бъдат претрупани от вируса. Дори при най-хубав сюжет Африка ще се нуждае от 44 милиарда $ за тестване, персонални защитни средства и лекуване на ковид, съгласно отчет от предходната седмица от икономическата комисия на Организация на обединените нации за Африка. Според най-лошия сюжет ще са нужни 446 милиарда $.

СЗО твърди, че броят на леглата в отделенията за интензивно лекуване, които се оферират за лекуване на пациенти с COVID-19 в 43 африкански страни, е по-малко от 5000. Това е към пет кревати на 1 милион души спрямо 4000 кревати на 1 милион в Европа.

Африка има повече от 23 000 инфектирани на целия континент, в това число повече от 1100 смъртни случая. Властите тази седмица стартират фрапантно нарастване на тестванията, като задачата е да се тестват 1 милион души през идващите четири седмици.

Д-р Такеши Касаи, районен шеф на СЗО за Западния Тихи океан, означи, че всяко облекчение на рестриктивните мерки би трябвало да бъде последователно. " Това не е моментът да бъдем разпуснати. Вместо това би трябвало да се подготвим за нов метод на живот в обозримо бъдеще ".

Касаи съобщи, че държавните управления би трябвало да бъдат бдителни и да спрат разпространяването на вируса, а премахването на блокирането и други ограничения за обществено разграничаване би трябвало да стигнат верния баланс сред поддържане на хората здрави и позволяване на стопанските системи да действат.

Няколко европейски страни, в това число Дания, Австрия, Испания и Германия, започнаха последователно облекчение на рестриктивните мерки, което разрешава на някои хора да се върнат на работа, в това число фризьори, зъболекари и строителни служащи.

Разпръснатите митинги избухнаха в Съединени американски щати, най-силно засегнатата от пандемията страна, като хората желаят връщане на работа в страната, в която към този момент 22 милиона души изгубиха работата си.

Но в символ на това, че ще измине много време, преди животът да се върне към естественото си положение, немските управляващи оповестиха във вторник, че анулират световноизвестния бирен фестивал Октоберфест в Мюнхен, който нормално притегля към 6 милиона гости всяка година.

" Съгласихме се, че рискът е просто прекомерно висок ", съобщи губернаторът на Бавария след среща с кмета на Мюнхен. " Не можете нито да поддържате отдалеченост, нито да работите със отбрана на лицето " на Октоберфест.

Десетки летни концерти и фестивали са анулирани заради блокиране на вируси, само че Октоберфест трябваше да продължи от 19 септември до 4 октомври.

Германия предприе първите стъпки за разхлабване на лимитираният, като разреши на дребните магазини да стартират да отварят тази седмица, само че остава неразбираемо по кое време питейните заведения и заведенията за хранене ще се отворят още веднъж.

В една от най-тежко засегнатите страни, италианският министър председател Джузепе Конте във вторник удостовери, че предприятията могат да стартират да се отварят на 4 май, само че отхвърли всевъзможни очаквания за тотално разхлабване на прецизното блокиране на страната. " Много жители са изтощени от положените до момента старания и биха желали доста разхлабване на тези ограничения или даже цялостното им унищожаване... сходно решение би било безконтролно. "

В Съединени американски щати някои щати оповестиха нападателни проекти за обновяване в понеделник, макар дълбоките опасения на здравните чиновници. Boeing и най-малко още един американски производител на тежко съоръжение възобновиха производството си, до момента в който Австралия съобщи във вторник, че лекарите могат да възобновят неотложните интервенции през идната седмица.

Този ход идва на фона на възходящата безработица, която съгласно Международния валутен фонд може да докара до най-тежката икономическа меланхолия на развития свят от 30-те години на предишния век.

Азиатските акции последваха Уолстрийт до по-ниски равнища във вторник, откакто фючърсите на петрола в Съединени американски щати паднаха под нулата. Цената за доставка на барел от недопечен петрол през май падна до негативни $37,63 - цената бе към 60 $ при започване на годината. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР