Общото събрание на Богословския факултет на 13 юни преизбра доц.

...
Общото събрание на Богословския факултет на 13 юни преизбра доц.
Коментари Харесай

Преизбраха декана на Богословския факултет на Софийския университет

Общото заседание на Богословския факултет на 13 юни преизбра доцент доктор Ивайло Найденов за декан на Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, заяви през днешния ден пресцентърът на висшето учебно заведение.

Проф. Александър Омарчевски издигна кандидатурата на доцент доктор Ивайло Найденов за втори мандат за декан на Богословския факултет. Поради липса на други кандидатури се пристъпи към гласоподаване.

Доц. доктор Ивайло Найденов бе избран отново за декан на Богословския факултет с 38 от 39 гласа.

Доц. доктор Найденов е водещ учител и теоретичен откривател в региона Старозаветната библеистика. След дипломирането си по специалностите теология и немска лингвистика (1990-1995 г.) в Алма матер, Найденов е член на академичната общественост на Богословския факултет от 1996 година, а от 2012 година след извоюван конкурс е назначен за доцент по библеистика в Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Доц. доктор Найденов специализира в университетите в Берн (Швейцария) и Йена (Германия). През 2007 година сполучливо пази пред ВАК научната степен „ лекар “, в компетентност „ Теология “, на тематика „ Книгата на свети оракул Йона-екзегетико-исагогически аспекти “.

Гост преподавател е в университетите в Берн, Йена, Регенсбург, Айхщет, Мюнхен.

Доц. доктор Найденов e член на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „ Библейски колегиум “, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „ Библия - просвета - разговор “ и на общността на немскоговорящите старозаветни библеисти (Arbeitsgemeinschaft der deutschsprachigen katholischen Alttestamentlerinnen und Alttestamentler-AGAT). Директор е на библиотеката „ Библика “ при Богословския факултет. Ръководител и участник е в голям брой интернационалните и национални научни планове.



През 2019 година доцент Найденов е определен за декан на факултета и по време на първия му мандат, макар провокациите на пандемията от КОВИД-19, с поддръжката на университетския състав бе осъществено мечтаното преструктуриране на факултета в четири катедри и бяха увеличени преподавателите.

Успешно преведе факултета през програмна акредитация по професионалното направление 2.4. „ Религия и теология “ за степените „ Бакалавър “ и „ Магистър “

с по-висока оценка от Националната организация за оценяване и акредитация, и повишен потенциал. Започнаха ремонтно-строителни действия по реституция на постройката. Приети бяха забележителен брой вътрешни актове и правилници. Активизира се плановата и издателска активност, интернационалното съдействие.

През юбилейната 2023 година във връзка 100-годишнината на Богословския факултет по решение на Светият синод, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, доцент доктор Ивайло Найденов бе почетен с ордена „ Св. Климент Охридски “ - първа степен, в символ на внимание за църковни заслуги, а Факултетът бе почетен с най-високото отличие на Старозагорската света митрополия - медал „ Св. деятел Карп " “, първа степен и с Почетния знак на президента.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР