Общото между тези хора е начинът, по който намират смъртта

...
Общото между тези хора е начинът, по който намират смъртта
Коментари Харесай

Списъкът е дълъг. Руснаците, които губят живота си, след като влизат в конфликт с Кремъл

Общото сред тези хора е методът, по който намират гибелта си. Всички те са убити или са умряли при съмнителни условия. И всички са се противопоставяли на Путин и Кремъл.

Упорита журналистка, решена да разкрие корупцията и издевателствата на Москва в Чечения. Пламенен политик, който намерено подлага на критика президента Владимир Путин и съветската експанзия в Украйна.

И още - правозащитничка, някогашен сътрудник на службите за сигурност, елементарен юрист в областта на данъчното право.

Общото сред тези хора е методът, по който намират гибелта си. Всички те са убити или са умряли при съмнителни условия.

Списъкът на авторитетните руснаци с сходна орис, които са се противопоставили на Путин, Кремъл или съветската страна, е дълъг. И може би ще продължи да пораства.
 Лидерът на частната войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин. 21 август 2023 година
Ако гибелта му в самолетна злополука на 23 август се удостовери, Евгений Пригожин ще влезе в същия лист.

Бившият пандизчия и водач на частната военна компания „ Вагнер “ години наред е. Неговата войска от наемници е воювала от името на Кремъл в Сирия, Либия и Украйна.

В края на юни Пригожин против съветското военно ръководство. Още при започване на съветската инвазия в Украйна през 2022 година той се утвърди като сериозен критик на метода, по който Москва води войната.

Сега Пригожин е.

Ето някои други известни лица, умряли от насилствена или подозрителна гибел и противопоставили се на Путин, откогато той идва на власт в Русия през 1999 година
Сергей Юшенков  Сергей Юшенков по време на конгрес на партията „ Либерална Русия “. 8 февруари 2003 година
17 април 2003 г . Политикът Сергей Юшенков , водач на антикремълската партия „ Либерална Русия “ , е убит пред дома си в Москва.

По това време Юшенков е измежду демократичните депутати, които поставят старания да се проверява възможното присъединяване на Федералната работа за сигурност (ФСБ) в поредност от бомбени атентати в жилища в няколко съветски града през 1999 година

В атентатите умират към 300 души, а Москва упреква за тях бойци от Чечения. Обвиненията се употребяват от съветските управляващи като предлог за започването на Втората чеченска война през същата година. Вследствие от тези събития Владимир Путин добива известност и стига до президентския пост.
Анна Политковская  Анна Политковская е журналистка във вестник „ Новая газета “. При работата си в Чечения е арестувана, тъй като няма подобаващи документи. 21 февруари 2001 година
7 октомври 2006 година На рождения ден на Путин журналистката Анна Политковская , която отразява нарушаването на човешките права в Чечения , е убита в жилищната си постройка.

През 2014 година петима мъже са наказани за присъединяване в нейното ликвидиране. Нейни близки и сътрудници обаче считат, че съветските управляващи в никакъв случай няма да разкрият поръчителите, тъй като задълбоченото следствие би свързало убийството на Политковская с държавното управление на Путин.
 Анна Политковская или по какъв начин се заглушава публицист  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Александър Литвиненко  Александър Литвиненко по време на конференция в Москва. 17 ноември 1998 година
23 ноември 2006 година Бившият съветски сътрудник по сигурността Александър Литвиненко умира в Лондон след отравяне с радиоактивен полоний, разперен в чай.

Литвиненко бяга във Англия през 2000 година Той упреква ФСБ за бомбените атентати в Русия през 1999 година, както и в скрит план за убийството на олигарха Борис Березовски . През 2021 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови, че на Литвиненко.
Наталия Естемирова  Активистката за правата на индивида Наталия Естемирова в столицата на Чечения Грозни. 1 септември 2004 година
16 юли 2009 година Известната правозащитничка и журналистка Наталия Естемирова е открита убита часове откакто е отвлечена покрай дома си в Грозни, Чечения.

Правозащитничката е разследвала стотици случаи на нарушавания на човешки права в Чечения, в това число отвличания и убийства. Ръководителят на правозащитната група „ Мемориал “ , за която Естемирова работи, упреква Рамзан Кадиров в образуване на убийството.
Убивани, тровени, заплашвани. Репортерите на " Новая газета " в една от най-опасните страни за публицисти Сергей Магнитски  Майката на Сергей Магнитски по време на погребението на сина ѝ в Москва. 20 ноември 2009 година
16 ноември 2009 година Адвокат, подал сигнал за корупция и уличил съветски чиновници в данъчна машинация на стойност 230 млн. $,. Там Сергей Магнитски е вкаран по обвинявания за закононарушението, за което е съобщил на управляващите.

Магнитски страда от панкреатит, само че в пандиза му е отказана здравна помощ. Според правозащитници изискванията, при които той е бил арестуван, са равносилни на изтезания.

През 2012 година Съединени американски щати одобриха закон на името на Магнитски, който планува възбрана за издаване на визи и блокиране на активите на руснаци, забъркани в нарушавания на права.
Борис Немцов  Акция в памет на Борис Немцов в Санкт Петербург.
27 февруари 2015 година Опозиционният политик и някогашен вицепремиер на Русия Борис Немцов е убит на мост покрай Кремъл.

Немцов е и се опълчва изрично на съветската експанзия в Украйна през 2014 година Към момента на убийството Немцов и неговите сътрудници работят върху отчет, който в детайли разказва дейностите на Русия в Украйна.
Твърде неуместен. Моменти от живота на убития съветски опозиционер Борис Немцов Борис Немцов беше убит в нощта на 27 февруари 2015 година на Големия мост в Москва, покрай Кремъл. 55-годишният политик, който се трансформира в един от най-отявлените съперници на съветския президент Владимир Путин, стана знак на битката за народна власт в Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР