Общото количество изтъргувана електроенергия на пазар Ден напред на Българската

...
Общото количество изтъргувана електроенергия на пазар Ден напред на Българската
Коментари Харесай

Изтъргуваната електроенергия "Ден напред" на БНЕБ през юли нараства с над 50% на годишна основа

Общото количество изтъргувана електрическа енергия на пазар " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за юли e 2 277 020,90 MWh, което с 15% повече по отношение на юни и с 51,3% повече по отношение на същия месец на предходната година, оповестиха от БНЕБ, представена от Българска телеграфна агенция.

Средната месечна цена за базов товар е 185,59 лв.. Тя е с 22,9% по-висока по отношение на предходниня месец и със 158,2% над цената от юли предходната година.
Средната месечна цена за базов товар ел. сила на БНЕБ се движеше към 95 евро. Цифрата е съпоставима с тази на районните тържища - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция), HUPX (Унгария) и съвсем двойно по-висока от тази на EPIAS (Турция).

Топ 3 на най-активните участници на пазар " Ден напред " през месеца по чисти търгувани количества включва АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД и ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги ЕАД.

На пазар " В рамките на деня " общото количество изтъргувана ел. сила за юли e 99 961,7 MWh, което с 2,4% по-малко по отношение на предходния месец и с 101,1% повече по отношение на същия месец на 2020 година.
Месечната среднопретеглена цена е 191,68 лв., с 43,2% по-висока по отношение на юни и със 137,9% по-висока спрямо юли предходната година.
В топ 3 на най-активните участници на пазар " В рамките на деня " през месеца по чисти търгувани количества влизат Национална електрическа компания ЕАД, Енерджи Съплай ЕООД и Юропиан трейд оф енерджи ЕАД.

Акцент на месеца

БНЕБ интегрира нова функционалност на своята уеб страница. Чрез нея борсовият оператор дава опция на всички консуматори да генерират информации, съдържащи информация за почасови клирингови цени и търгувани размери на пазарен сегмент " Ден напред ". Периодът за всяка информация може да бъде самостоятелно конфигуриран от потребителя.
Достъпът до новата функционалност се реализира посредством следния линк - https://ibex.bg/dam-history.php.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР