Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от

...
Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от
Коментари Харесай

Личните лекари ще получат право да издават направление за PCR тест при строги критерии

Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, направени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, да издават посоки за проучване с PCR на жители от пациентските си листи – суспектни за COVID-19. Това ще стане след идно подписване на анекс към Националния рамков контракт.

До подписването на анекса, в извънболничната помощ посоки за PCR проучване ще продължат да издават експертите по инфекциозни заболявания, пулмология, педиатрия и УНГ заболявания. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой посоки от настоящия. Правото си да назначават проучване ще запазят и след измененията в НРД.

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще приготви логаритъм за път на пациента при персоналния доктор през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде одобрен и публикуван до всички заинтригувани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Това беше решено на извършена среща сред министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на доктор Иван Маджаров и доктор Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител шефът проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния действен щаб.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични кревати за пациенти с COVID-19, настоящите данни за разпространяване на коронавирусната зараза в страната, както и настоящите противоепидемични ограничения. „ На този стадий не се постанова сгъстяване на ограниченията, продължаваме да следим всички индикатори на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме терзания по отношение на разпространяването на COVID-19 и готовността на здравната система “, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР