Общонационална стачка във Франция, свикана от крайно левите синдикати, претендиращи

...
Общонационална стачка във Франция, свикана от крайно левите синдикати, претендиращи
Коментари Харесай

Общонационална стачка води до сътресения във френския енергиен сектор

Общонационална стачка във Франция, свикана от извънредно левите синдикати, претендиращи за по-високи заплати, докара до нарушавания в енергийния бранш, откакто работещите в нуклеарните централи се причислиха към протестните дейности, съобщи Ройтерс. Стачките засегнаха рафинериите на " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) за трети следващ ден, заяви Българска телеграфна агенция.

24-часовата стачка на Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те – FNME – CGT) понижи потенциала на електрическата мрежа във време, когато Франция към този момент се сблъсква с рекорден брой спирания на електрозахранването от нуклеарни реактори.
Стачката е намалила генерираната нуклеарна електрическа енергия с 3,3 гигвавата към 10:20 часа българско време, съгласно данните на Е Де Еф (EDF) и е понижила производството на хидроенергия с 610 мегавата.

Очаква се стачката да докара до нарушавания в учебните заведения и превоза.
Това е тест за способността на синдикатите да активизират поддръжка и барометър за евентуално обществено неодобрение, откакто президентът на Франция Еманюел Макрон продължава да упорства с проектите за промяна на пенсионната система. Очаква се държавното управление да изготви проектозакон до Коледа.

Кризата с цената на живота в Европа ускорява натиска върху инфлацията на заплатите и частни, и държавни компании са изправени пред претенции от чиновниците за нарастване на възнагражденията, с цел да се смекчи резултатът на повишаващите се цени.
Не се чакат съществени нарушавания в трафика на влаковете и метрото в столицата, съгласно прогнозите на участници в стачката. Средно два от три рейса ще се движат в Париж.

Междувременно туристите в Париж не са могли да посетят през днешния ден Айфеловата кула поради стачката против по-високите цени плануваните промени в пенсионната система, заяви компанията оператор на обекта, представена от ДПА.
Посетителите, които са си купили билети онлайн са били осведомени по електронната поща, акцентира компанията, извинявайки се за породеното стеснение.

Средно над 20 000 души на ден посещават Айфеловата кула.
Във Франция постоянно има национални митинги през есента по обществени въпроси. Въпреки това с помощта на отпуснатите милиарди евро помощи и тавана върху цените на електрическата енергия инфлацията във Франция е по-ниска, в сравнение с в другите европейски страни, отбелязва ДПА.

Планираните промени за увеличение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 или 65 години не престават да будят доста несъгласия в страната.

 

 

 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР