Общоизвестно е, че Хипократ е лекар, живял в Древна Гърция,

...
Общоизвестно е, че Хипократ е лекар, живял в Древна Гърция,
Коментари Харесай

Знаем ли всъщност колко значим е приносът на Хипократ за развитието на медицината

Общоизвестно е, че Хипократ е доктор, живял в Древна Гърция, на който се приписва съставянето на етичен кодекс, наименуван Хипократова клетва . Тя съставлява заричане, което се е произнасяло от лекари, които, прочитайки текста, се съгласяват да съблюдават здравната нравственос. И макар че истинската клетва е написана преди към 2 500 години, през V в. пр.н.е., осъвременени версии на клетвата се рецитират от лекарите и до през днешния ден.
 Джеймс Хамблин, микробиом и каква е повода лекарят да отхвърля да употребява сапун
Лекарят, който отхвърля да употребява сапун

Джеймс Хамблин счита, че всички се къпем неправилно

Хипократ е именуван " бащата на медицината ". Живял е в Кос, към 460 до 375 година пр.н.е. Във времена, в които множеството хора приписвали заболяванията на суеверията и гнева на боговете, Хипократ учил, че всички заболявания имат естествена причина. Той прави гражданска война в медицината в Древна Гърция, като основава първото учебно заведение, отдадено на преподаването на медицина.

До наши дни са оживели към 60 медицински документа, свързани с името на Хипократ, в това число известната клетва. Събрани са в алманах, наименуван Хипократовия корпус. И въпреки че той може и да не е написал самичък всички тези текстове, те се считат за отражение на неговата философия. Корпусът е събран в Александрия, Египет, през III в. пр.н.е. и в последна сметка се е трансформирал в общоприетоо пособие за начинаещи лекари в целия западен свят.
 Снимка 624380

Чрез него здравната процедура се насочва в нова посока, която се движи към по-рационален и теоретичен метод за разбирането и лекуването на заболяванията.

На Хипократ постоянно се приписва създаването на теорията за четирите хумора или телесните течности (латинската дума umor ознавача телесна течност), които въздействат на характера и държанието. Аристотел също способства за основаването на тази идея, а епохи по-късно Уилям Шекспир включва хуморите в своите творби, когато разказва човешките качества.

Така наречените хумори са жълта и черна жлъчка, кръв и слуз/флегма. Всеки комизъм се свързвал с избран детайл : земя, вода, въздух или огън, качества : студено, горещо, влажно, изсъхнало, избрани телесни органи и възраст : детство, юношество, зрялост, напреднала възраст.
 Снимка 624381

Взаимодействието сред хуморите, качествата, органите и възрастта, както и въздействието на сезоните и планетите, дефинира физическото и психическото здраве на индивида, както и неговия манталитет или персона.
Жълта жлъчка - холеричният темперамент и качествата горещо и изсъхнало. Тя се свързва с огъня, лятото, жлъчния мехур и детството. Черна жлъчка - меланхоличното въодушевление и качествата студено и изсъхнало. Тя се свързва със земята, зимата, далака и старостта. Кръв - сангвиничният манталитет и качествата горещо и влажно. Свързана е с въздуха, пролетта, сърцето и юношеството. Слуз - флегматичният характер и качествата студено и влажно. Той е обвързван с водата, мозъка и зрелостта.
Според античната доктрина ключът към положителното здраве е в поддържането на равновесие сред хуморите. Излишъкът или дефицитът на един или повече от тях е обвързван с заболявания. Смятало се е, че храната е един от най-важните способи за балансиране на съотношението им. Един от най-известните цитати на Хипократ гласи: " Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството - твоята храна. "

Въпреки че тази идея през днешния ден звучи необичайно и ненаучно, въпреки всичко тя е първата стъпка от преобладаващо свръхестествения мироглед за заболяването към новата концепция , че тя е обвързвана с околната среда и протичащото се в тялото.
 Снимка 624377

Колкото до Хипократовата клетва , през днешния ден тя се прави оценка по-скоро като исторически образец за здравна нравственос и правила, в сравнение с като подобен, който би трябвало да се приема безусловно, написа Live Science.

В истинската клетва се кълнат в гръцките богове и богини на здравето да следват завета по най-хубавия вероятен метод. И се изброяват някои странни правила, които са сложни за използване в наши дни. Например, приканва за гратис образование на студентите по медицина, лекарите в никакъв случай да не употребяват " ножa " и да се отнасят към своя преподавател като към родител - и даже да му дават пари, в случай че е належащо.
 Канада, общопрактикуващите лекари и опцията да предписват посещаване на националните паркове
Защо джипитата в Канада предписват разходка на пациентите

Нова политика на лекарите

В тази връзка някои лекари считат, че клетвата не е подобаваща за справяне с днешните стопански, политически и обществени провокации. И все пак не престават да съблюдават нейните свещени правила - да лекуват болните по най-хубавия метод, да ги пазят от щета и неправда и да преподават тайните на медицината на идващото потомство.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР